Közélet

2014.05.14. 07:58

Fonyódligeti kátyúszámláló: levelet írtak a polgármesternek

Címkék#Fonyód

Harmincéves lemaradást kell behozni, ráadásul 2006-ban közel másfélmilliárd forintos adósságot örökölt a városvezetés baloldali elődjeitől – így indokolta lapunknak a fonyódi városháza, hogy a fonyódligeti üdülőövezet útjai miért nincsenek „közlekedésre alkalmas állapotban”. A Fonyódligeti Fürdőegyesület titulálta így az utak állapotát abban a levelében, melyet száztizenegy aláírással juttatott el a polgármesterhez.

Fónai Imre

„A közutak javítása 2010 óta egyetlen évben sem történt meg, s így a belső úthálózat állapota olyannyira leromlott, hogy azon különösen veszélyes akár személygépjárművel, akár nagyobb járművel, például szemétszállító és egyéb szállításra alkalmas járművel közlekedni” – áll a levélben, melyet Kapás Szabolcs ligeti fürdőegyesület elnök jegyez. – „Különös veszélyt jelent a kisgyermekes, kerékpárral közlekedő családok számára, úgy tudjuk, történt már ebből kerékpáros bukásos baleset, amely azonban szerencsére személyi sérüléssel nem járt. Az úthálózat karbantartását, a keletkezett kátyúk végleges eltüntetését (egy fonyódligeti nyaralóvendég egy alkalommal idejét rászánva összeszámolta a meglévő kátyúkat, 120 darabot számolt csak az Árpád utcában), illetve az útburkolat aszfaltréteggel történő javítását elengedhetetlenül szükségesnek látjuk. Tudomásunk van arról, hogy időközben murvás, illetve kőzúzalékos javítással a lyukak részben kitömésre kerültek, azonban mivel a téli fagyok után vagyunk, az ily módon eszközölt javításokat a fagy jelentős mértékben károsította a téli időszakban. Tisztelettel kérjük, hogy az általunk kért javításokat elvégezni szíveskedjenek annak érdekében, hogy a balesetek elkerüléséhez szükséges minimálisan megfelelő közlekedési infrastruktúra biztosítható legyen.”



Lapunk megkeresésére a fonyódi városháza jelezte: a 2006-os, közel másfélmilliárd forintos adósság mellett a város gazdasági és infrastrukturális helyzete harmincéves lemaradást mutatott. „Állami támogatások nincsenek a belterületi utakra, így minden önkormányzatnak saját költségvetéséből kell megoldani azok karbantartását. A fonyódi önkormányzat az önkormányzati utak karbantartásával megbízott Fonyódi Városfejlesztési és Városüzemeltetési Nonprofit Közhasznú Kft.-n keresztül az idei évben a Zrínyi utca teljes szélességben való felújítását tervezi a 7-es számú főúttól délre eső területen.”
A város – áll a tájékoztatóban – a következő években újabb két fonyódligeti utcában tervez teljes szélességű felújítást, a nyári szezon megkezdése előtt pedig kátyúzási munkálatokat is végeztet.

Fónai Imre -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!