Közélet

2014.05.28. 08:09

Gyógyulás helyett hasmenés: Csiga elixírrel csapták be a nőt

Egy idős kaposvári asszony szélmalomharcot vív, hogy visszakapja a csigákból kivont készítményért kifizetett pénzét, mert a remélt gyógyulás helyett kórházba került.

K. G.

– Régóta súlyos csontritkulásom van, és egy olyan nagyon beteg ember mint én, a szalmaszálba is belekapaszkodik, szeretne hinni a csodaszerekben, csak meggyógyuljon – mondja a 75 éves Szűcs Mihályné, aki elismeri, hogy ő is hibát követett el, de szeretné viszontlátni a pénzét. – A térdeim fájnak, ha megyek valahová, öt perc séta után le kell ülnöm. Fizikoterápiákra járok, hogy javuljon az állapotom. Ez a cég levélben bombázott a hirdetéseivel. Azt állították: ha egy csigára rálépünk, és összetörjük a házát, öt nap múlva regenerálódik, mert egy egyedülálló proteint termel. Szerintük Krétán például azért nincs csontritkulás, mert az emberek csigát esznek. Meg is rendeltem egy kapszula csigaelixírt 12 800 forintért. Azonnali gyógyulást ígértek, de csak egy hasmenés lett belőle. Olyan, hogy kórházba kellett mennem miatta. Később megpróbáltam visszaszerezni a pénzemet, mert azt ígérték, harminc nap alatt visszaküldik, ha kérem. Nyolc levelet is írtam nekik, hiába. Egyszer annyit válaszoltak, hogy fogadták a reklamációmat, amikor sorra kerülök, jelentkeznek. Hát mennyi panasz van ellenük, hogy másfél év alatt sem kerültem sorra? Fordultam a rendőrséghez is, de azt mondták, hogy tízezer forint körüli összegű kárral nem foglalkoznak. Szerettem volna bevizsgáltatni a szert, hogy mit is kaptam valójában, de ötezer forint körüli összeget kértek érte, ezt nyugdíjasként nem vállalhatom. Azóta csak patikákban, bevizsgált gyógyszereket veszek, és erre intem a többi nyugdíjast is.

A fogyasztóvédők szerint az utóbbi időkben felerősödött a tendencia, hogy beteg embereket étrendkiegészítőkkel, fantasztikus gyógyulást ígérő készülékekkel környékeznek meg szélhámosok. A tapasztalataik szerint ezekért az ellenőrizetlen szerekért iszonyatos pénzeket kérnek el.
– Nem biztos, hogy valódi cégről van szó a csigaelixíres esetben, de hogy nem korrektül jártak el, az viszont egészen bizonyos. Ha a nyilvános kommunikációjukban garanciát, pénzvisszafizetést vállaltak, azt be lehetne hajtani rajtuk, csak nem könnyű – véli Novák Ferenc, a Somogy Megyei Békéltető Testület elnöke. – A hölgynek rendőrségi feljelentést kéne tennie. Hogy mi a panaszát befogadjuk, tudnunk kellene a cég címét és elérhetőségét, de az a gond, hogy általában nem lehet elérni őket. Nagyon könnyű egy postafiókot bérelni, és eltűnni. Volt olyan, hogy kiderítettük egy ilyen vállalkozás adószámát, cégbírósági bejegyzését, de mivel egy lakótelepi lakás volt a székhelyük, azonnal költöztek tovább, át sem vették a tértivevényes levelünket.

– Újabban sok hasonló ügy van, amikor idős, beteg embereknél házalnak, és megpróbálnak haszontalan dolgokat rájuk sózni, amikről azt terjesztik, hogy meggyógyítja őket – tette hozzá Novák Ferenc. – A legutóbbi cég, amit bepanaszolt nálunk egy károsult, egy német címet adott meg elérhetőségül, arról kiderítettük, hogy valójában a berlini állatkert címe. Most volt egy másik esetünk is, amikor egy marcali hölgynek négyszázezer forintért adtak el egy mágneses készüléket, amit szintén gyógyító hatásúnak állítottak be. Még nyugtát is hagytak neki, két év cseregaranciát ígértek, és megnyugtatták: hat héten belül hozzák a jótállást. Azóta sem jelentkeztek, a vevő meg öt-hat használat után rájött, hogy semmi hatása a drága készülékének. Azóta nem tudja elérni a céget. A fogyasztóvédők ma már szigorúbban ellenőrzik a termékbemutatókat, azóta inkább lakásokra mennek a csodaszereket ajánlók. Ezért azt tanácsolom az időseknek, legyenek gyanakvóak, inkább kérjék ki a háziorvosuk tanácsát, minthogy kifizessenek százezreket foglalóként, vételárként bóvlikért.



Mi is kerestük a csigaelixírt kínáló mosonmagyaróvári céget, de a megadott telefonszám nem kapcsolható.
A Gazdasági Versenyhivatal közlése szerint a Direkt Market Kft. Csiga Elixír és Biocaptol nevű készítményeinek népszerűsítése során megtévesztette a fogyasztókat, ezért két eljárásban 22,222 millió forint bírságot szabtak ki a cégre. A kft. reklámjaiban és a termék címkéjén azt állította, hogy a csigaelixír hatásos az izületi betegségek gyógyításában, a hatása garantált és tudományosan igazolt. A cég által benyújtott iratok, tanulmányok azonban nem igazolták ezeket az állításokat a Gazdasági Versenyhivatal szerint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!