Közélet

2014.05.01. 12:06

Majd tonnányi halat fogtak a balatonújlaki horgászversenyen

Közel tonnányi (!) halat fogtak Balatonújlakon a nemzetközivé bővült hagyományos Top Mix Kupa horgászverseny elszánt résztvevői, mégis voltak – nem is kevesen... –, akik közel sem voltak elégedettek az eredményükkel.

Fenyő Gábor

Az idei Top Mix Kupa rekordmezőnyt vonzott; a Nyugati övcsatorna partján 91 (!) helyet kellett kijelölni. Miután még soha ennyien nem voltak Balatonújlakon horgászversenyen, így kényszerűségből meg kellett nyújtani a pályát. Akik az új részre húztak, azok bizony nagyon ráfáztak; hiába vártak kapásra... Közéjük tartozott a névadó Top Mix tulajdonos-elnöke, a dombóvári Papp József – hosszú éveken át volt a válogatott tagja, a legnagyobb sikerét pedig az Egyesült Államokban aratta, amikor is megnyerte a nyílt amerikai versenyt –, valamint a címvédőként érkezett kecskeméti Walter Tamás kétszeres könnyűszerelékes, azaz (matchbotos) úszós világbajnok, vb-ezüstérmes és Európa-bajnok.

– Az összfogással nem lehet probléma, lévén a 91 induló 936,5 kg-nyi halat fogott a kétszer három órás versenyen. Főleg kisebb kárászok – úgy tűnik, ezek már leívtak –, aztán nagyobbacska dévérek, fél-kilós pontyok és karikakeszegek akadtak horogra – mondta Rozs Tamás, aki társával, Balogh Szilveszterrel (aki szintén tagja a Kaposvári Sporthorgász Egyesület vezetőségének) ezúttal rendezőként ténykedett.

A nemzetközivé bővült Top Mix Kupát – a versenyre horvát pecások is neveztek – a Szegedről érkezett egyéni feeder-világbajnok és csapatban vb-ezüstérmes Erdei Attila nyerte bőven 25 kiló fölötti összprodukcióval. A második hely Újszászi Richárdnak, a harmadik pedig a horvát Klaudio Malavoltinak jutott. Gyulai Ferenc lett a negyedik, míg a legjobb somogyi a Kaposvári Sporthorgász Egyesület tagja, Mike József lett, aki ötödikként zárta a rangos balatonújlaki erőpróbát.

Mike József jó szokásához híven végig egy 10 méteres spiccbottal horgászott, s 18 kilónyi halat szákolt meg – folytatta Balogh Szilveszter, vagy ahogy csak sokan nevezik és ismerik (nemcsak horgászberkekben), Szilkó. – A legtöbben rakós bottal próbálkoztak, de miután kiderült, hogy a halak nem a csatorna közepén, hanem inkább a szélén vannak, a második fordulóra sokan váltottak spicc-, illetve matchbotra.



A hagyományos Top Mix Kupa valójában egy sorozat kezdetét jelentette Balatonújlakon. Pénteken kezdődik a három fordulós veterán országos bajnokság – ott lesz a mezőnyben a Top Mix Kupa legjobb somogyi résztvevője, a kaposvári Mike József is –, rá egy hétre a megyei egyéni- és csapatbajnokság mezőnye ül ki a Nyugati-övcsatorna partjára (ez lesz egyben a megyei szuperkupa negyedik állomása), újabb hét elteltével pedig a mozgáskorlátozott ob zárja majd a sort.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!