Közélet

2014.05.23. 07:40

Motorok helyett traktorok: eladó a cserénfai krosszpálya?

Düledező romhalmazzá kezd válni a cserénfai motorkrosszpálya tribünje, ami mementóként utal a régi dicsőségre, amikor a '90-es évek elején hat világbajnoki futamot is rendeztek a kis somogyi településen.

K. G.

Akkor sokan turistaparadicsomot álmodtak a környékre. A falusi turizmus térnyerése helyett azonban az enyészeté lett a főszerep. Nemrég azonban megmozdult valami: Papp Lajos cserénfai polgármester szerint a pályát eladásra hirdették meg, úgy tudja, hogy 40 millió forintot kérnének a területért. Örömmel fogadnák, ha ide települne egy vállalkozás, munkahelyek létesülhetnének, az iparűzési adóból pedig bevételhez jutna a község. Ez azonban jelenleg csak vízió, értékelte a helyzetet

Megkerestük a krosszpálya tulajdonosát, aki névtelenséget kérve azt nyilatkozta: nem határozott célja az eladás, inkább csak a piacot akarta tesztelni, van-e erre igény. A pálya már nem alkalmas motorozásra, a tribün lebontásra van ítélve, szögezte le. A 35-40 hektáros terület egyharmada van a birtokában. A hajdani pálya egyes részein lovastanya létesült, a salakmotorpályára akácost telepítettek.



A tulajdonos a cserénfai krosszpálya helyén mezőgazdasági tevékenység folytatásában látna fantáziát. Elmondása szerint hasonló témájú pályázati tervei vannak a területre, ezzel munkahelyek létesülhetnének a környéken. Kész elképzelései vannak, de a részletekről még korainak tartotta beszámolni. A terület összközművesített, víz és villany van, szerinte ez növeli az értékét, de a hasznosításhoz jelentős átalakításra lenne szükség.

A 90-es évek elején a kaposvári Surján Rt. jóvoltából négy világbajnoki futamra is sor kerülhetett Cserénfán, ezzel kivételes ünnepnek örvendhetett a motorsportot kedvelő hazai publikum. 1993-ban világszenzációnak számított, hogy a mezőnyben ott voltak a sportág legendás alakjai, mint amilyen az azóta elhunyt Donny Schmit, vagy Stefan Everts. 1996-ban volt az utolsó világbajnoki futam Cserénfán, amelyen az akkor még mindössze 17 éves francia Sebastien Tortelli utasította maga mögé a többi versenyzőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!