Közélet

2014.05.28. 16:30

Vésztározó és mederrendezés 1,2 milliárdból

Elkészült és szerdán átadták a Kapos vésztározót, s befejeződött a vízfolyás mederrendezése is. A két projekt közel 1,2 milliárd forintba került.

Harsányi Miklós

A tározó abban a térségben épült, ahol a Kapos korábban számos alkalommal kilépett a medréből, s elöntötte a mélyebb fekvésű területeket. Elhangzott: a fejlesztés jelentősen mérsékli az árvízi veszélyeztetettséget, növeli az élet- és vagyonbiztonságot.
– Nagyon szerencsés kombinációja a mederrendezés, illetve a vésztározó a vízkárelhárítási problémák megoldásának – hangsúlyozta Márk László, a dél-dunántúli vízügyi igazgatóság igazgatója. – A tározó szabályozott viszonyokat teremt az alsó mederszakaszon, a nagy vizek, az árhullámok csökkentését végzi, s ezzel mentesíti az alatta lévő szakaszt.



Szakemberek fontosnak ítélték a mederrendezést is, a Kaposnál utoljára 1970-ben volt hasonló munka, egyes helyeken 1,5 méter mély volt az iszap. A beruházás nemcsak Kaposvárnak, hanem a teljes Kapos-völgyének is biztonságot jelent. Szita Károly, Kaposvár polgármestere felidézte: a Kapos 2005-ben 10 utcát öntött el a Cseri városrészben, több mint 100 millió forint volt a kár, s 2010-ben újra gondot jelentett a megáradt folyó. Reménye szerint a várost ezután nem veszélyezteti a Kapos belterületi szakasza, amely 18 kilométer hosszú.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!