Közélet

2014.06.26. 17:22

A kis falvakért küzdenek a könyvtárosok

A somogyi kistelepüléseket is érintő, nemrég kiépült könyvtári szolgáltató rendszerben résztvevő könyvtárosok tanácskoztak csütörtökön Kaposváron a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárban.

K. G.

Tavaly módosították ugyanis a Kulturális Törvényt, amelynek alapján minden egyes helység köteles könyvtári ellátást biztosítani a lakosoknak: vagy önálló intézményt tartanak fenn vagy könyvtári szolgáltatást rendelnek meg. Somogyban 214 falu tartott igényt a szolgáltatásra. Ezt a megyei könyvtár biztosítja, miután leszerződött hét somogyi várossal: Barccsal, Marcalival, Lengyeltótival, Kadarkúttal, Tabbal, Balatonföldvárral és Kaposvárral. A városok osztják tovább a megyei könyvtár által megküldött anyagokat a környező községeknek. Az önkormányzatoknak ehhez a könyvtárhelyiséget és a személyzetet kell biztosítaniuk, a megyei könyvtár pedig a könyveket, folyóiratokat, DVD-ket és CD-ket adja. Emellett kulturális rendezvényeket szerveznek, tanfolyamokat tartanak, ahol a vidékieket a digitális írástudásra oktatják. A könyvtáraknak ugyanis közösségi térré és információs központtá kell válniuk, hogy tartsák a fejlődést korunkkal, túllépve a papíralapú könyvek világán.
A legtöbb kistelepülésen már nincs iskola, megszűnt a posta, vegetál a művelődési ház: ugyanakkor a be nem záró könyvtárakkal a hátrányos helyzet leküzdését szeretnék elérni a rendszer létrehozói.



A tanácskozáson elhangzott: a tavalyi, vagyis a megalakulás éve hordozott nehézségeket magában, az idén pedig azt szeretnék felmérni, hogy a lakosok mennyire elégedettek a szolgáltatással.
Horváth Katalintól, a megyei könyvtár igazgatójától megtudtuk: a megyeszékhelyen július elsejétől már nyári nyitva tartási idővel, hétfőnként este 19 óráig várják a látogatókat, főként a szünidőben unatkozó diákokat, akiknek ismeretterjesztő foglalkozásokat is szerveznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!