Közélet

2014.08.21. 08:09

Balaton: íme, így értékeltek a strandolók

A leggyengébb osztályzatot most is a mosdók, illemhelyek állapota és a parkolási lehetőségek kapták a balatoni strandokon.

F. I.

Az idén is az északi partiak nyerték a szabad- és fizetős strandok versenyét: a balatontipp.hu szavazása alapján az alsóörsi, a balatonfüredi, a balatongyöröki és a gyenesdiási fért a legjobb kategóriába 2014 nyarán. Az első kilencbe három déli parti strand került be, a balatonföldvári, a balatonlellei és a zamárdi. Érdekesség: a 2009 óta tartó strandosztályozó szavazás során az első évben fért csak be a legmagasabbra értékeltek közé déli parti, akkor kettő is, a boglári és a szemesi.

Az értékelést maguk a strandolók végezték el azzal, hogy az általuk ismert strandot tíz kategóriában minősítették. Az iskolai osztályzatokhoz hasonlóan 1-5-ig terjedő érdemjeggyel rögzítették véleményüket a víz és a meder állapotáról, a parti rész gondozottságáról, az illemhelyek, zuhanyzók, öltözők állapotáról, az úszási feltételekről, a gyerekek játék- és pancsolási lehetőségeiről, a sportolási lehetőségekről, a vendéglátói, kereskedelmi és más szolgáltatások bőségéről, színvonaláról, a parkolási lehetőségekről, a strandon dolgozók viselkedéséről, végül meghatározták, hogy szerintük az adott strandon a belépődíjak, szolgáltatások, büfék árai mennyire felelnek meg a kapott színvonalnak. Az idén a tavalyinál valamivel kevesebb, 3231 olyan személy kapcsolódott be a balatontipp.hu szavazásába, aki megadta saját adatait is, hogy ezzel kizárják egy-egy strand esetében a többszörös értékelést.A mintegy száz nyilvánosan működő balatoni strandból 58 kapott osztályzatot, 23 strandot értékeltek 35-nél többen úgy, hogy mind a tíz kategóriában leosztályozták. Ez alapján 23 strandról tudtak teljes bizonyítványt kiállítani, 2189 személy osztályzata alapján. A 23 értékelt strand közül 17 fizetős. Az összegzés: a balatoni strandok átlagos megítélése a múlt évihez hasonlóan alakult a 4,5-es átlagjeggyel. Most is nagyon jó értékelést kapott a parti részek gondozottsága, pedig az időjárás ezúttal alaposan próbára tette a fenntartókat. A gyerekeknek biztosított játéklehetőségek kapták a legmagasabb átlagot, javult a sportolási feltételek megítélése, sőt az ár-érték arány is. A leggyengébb osztályzatot most is a mosdók, illemhelyek állapota és a parkolási lehetőségek kapták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!