Közélet

2014.08.12. 13:19

Falusi turizmus: nem tehet a kistermelő bort a vendégasztalra

Kistermelők pálinkát igen, bort nem tehetnek az asztalra a falusi turizmus keretében – tájékoztatott az adóhatóság.

F. I.

A somogyi falusi turizmussal foglalkozók körében is sok a félreértés, a tanácstalanság: hogyan lehet pálinkát, bort kínálni a vendégnek? Pálinka esetében feltétele az árusításnak, hogy a kistermelő megfizesse a jövedéki adót, palackozza a párlatot és zárjeggyel lássa el. A pálinka zárjeggyel ellátott palackból kimérve is értékesíthető helyben fogyasztásra, kóstolásra, s lehetőség van elvitelre történő bontatlan palackos értékesítésre is.



Falusi turizmus keretében kistermelői bor-értékesítésre nem biztosít lehetőséget a jogszabály, tehát falusi vendégasztalon bor jelenleg nem szolgálható fel. Ugyanakkor az egyszerűsített adóraktárban kereskedelmi célra előállított szőlőbor értékesítése üzlethelyiségen kívül is történhet falusi turizmus keretében. Abban az esetben van erre lehetőség, ha a borászatot is magában foglaló ingatlanra az értékesítést végző személy termelői borkimérés folytatására jogosító egyszerűsített adóraktári engedéllyel rendelkezik. Ez esetben a szőlőbor helyben történő kóstoltatására, vagy legfeljebb tízliteres edényzetbe kimérve elviteli értékesítésére is lehetőség van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!