Közélet

2014.08.23. 18:04

Felháborító hirdetés: géphang adja a vigaszt a daganatos betegeknek

A hetvenegy éves Ónodi Károlyné ötvenöt éve dolgozik fodrászként Lengyeltótiban. Évek óta képviseli a daganatos betegek érdekeit, nemrég azonban egy hirdetést talált, és felháborodott azon, hogy szerinte egyesek hasznot akarnak húzni mások szenvedéséből.

K. G.

– Lengyeltótiban nagyon sok a daganatos beteg. Tizenkét évvel ezelőtt engem is vastagbél-daganattal operáltak, a kemoterápia kínjait végigcsináltam, később még bélcsavarodást is kaptam. Akkor megfogadtam, hogy segíteni fogok a sorstársaimon. Azóta, vagyis kilenc éve ezt teszem. Ez a betegség rettenetes szenvedést jelent, szenved a beteg, a családja, a környezete. A túlélőknek kell erősíteniük a hitet a gyógyulásban, mert sokaknak ez olyan, mint a halálos ítélet, akinek kimondják az orvosok, annak beleég az agyába. Sokan szégyellik is, hogy betegek. Amikor a kemoterápiára jártam, láttam, hogy Siófokon működik rákellenes liga. Megkérdeztem, hogy lehetne-e Lengyeltótiban is, erre azt a választ kaptam: ha elvállalod...



Marika néni elvállalta, azóta pedig százötven tagot tömörítő szervezetet épített ki. Számos kitüntetést kapott már az önzetlen munkájáért, azt is elismerték, amikor leírta a gyógyulása történetét. Rajzpályázatot szerveztek gyerekeknek, hogy az egészséges életet, a dohányzásról való leszokást népszerűsítsék. Jótékonysági bált rendeztek, a marcali kórházba karácsonykor több mint száz csomagot vittek a betegeknek. Elmondása szerint sok betegnek segített az utolsó órákban is. A küzdelemhez sok támogatót szerzett, de az utóbbi időkben egyre csökkennek a források, panaszolja. Régen bolhapiacot tarthattak, ahol a befolyó bevételt a betegekre fordíthatták, ma már ehhez számlát kéne adniuk. De nem csak ez zavarja.

– Legutóbb találkoztam egy hirdetéssel, ahol lelki vigaszt ígértek a daganatos betegeknek. Feltárcsáztam a számot, de csak egy géphang jelentkezett, arról tájékoztatott, hogy melyik professzorhoz kapcsolhat, de a vonal végén nem jelentkezett senki. Az a gyanúm, hogy egyszerűen üzletről van szó. A mi országos rákellenes ligánknak is van telefonos segélyszolgálata, ott valódi vigaszt nyújtanak, szinte megsimogatják a beteg lelkét, akiknek nagy szükségük van erre. Én ingyen és bérmentve teszek mindent értük, pedig kevés a nyugdíjam, mindössze 65 ezer forint, és sok pénzt hagy az ember a gyógyszertárban...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!