Közélet

2014.11.11. 07:55

Háborúk, honvédek és bevetések

Tankok, bevetések, háborús összecsapások és díszszemlék: a honvédség 165 éves történetét mutatja be a nagyszabású kiállítás, amely hétfőn nyílt meg a kaposvári toborzó és érdekvédelmi központban.

Harsányi Miklós

Megelevenedik az 1848-as szabadságharc, Ferenc József kora. Megismerhetjük a 19. századi rendfokozatokat, az osztrák-magyar flotta zászlóshajóját, s még abba is bepillantást nyerünk, hogy valaha miként szállították a lőszerkamrából az ágyútoronyba a lőszert.

Lebó József nyugállományú őrnagy és Stolcz József ny. százados szerint rendhagyó történelemóraként is felfogható a tárlat, ahol az iskolában tanultakat újabb információval bővíthetik a fiatalok. Mely tagoltan – összesen 48 táblát helyeztek ki – mutatja be a történelmi korszakokat. Külön fejezet foglalkozik az első és a második világháborúval, az 1956-os forradalommal, s az azt követő időszakkal.

– Hadseregünknek fém kell! – hirdeti öles betűkkel egy korabeli plakát, mely a tölténygyártáshoz tiszta nikkel-, vörös- és sárgarézgyűjtésre szólítja fel a lakosságot. A Magyar Királyi Honvédség mindennapjait is elénk tárják: a lovaskiképzés nehézségeiről egy 1937-es felvétel tanúskodik, a hajmáskéri gyakorlaton hegyiágyús katonák tűnnek fel. Néhány lépéssel távolabb éveket ugrunk az időben, s légoltalmi gyakorlatot tárnak elénk. Kiderül az is, hogy a császári és királyi repülőcsapatok 1914-ben egy kormányozható léghajóból, tíz léggömbből, és 36 repülőgépből álló flottával rendelkeztek, emellett kilenc repülőteret használtak, a következő tablón már a Grippeneket látjuk. Egy másik időszak taglalásakor a páncélosok tűnnek fel a fotókon: harckocsik, önjáró tarack és páncéltörő rakéta komplexum is látható. S a korabeli – 1985-ös – katonai díszszemle pillanatai is feltűnnek egy felvétel erejéig.
– Célunk, hogy az érdeklődők minél alaposabban megismerjék a Magyar Honvédség történetét – mondta Horváth Jenő őrnagy. – Az MH védelmi hivatala biztosította számunkra a kiállítási anyagot, a tárlat november 14-ig tekinthető meg a kaposvári központunkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!