Közélet

2014.11.18. 07:19

Romaösztöndíj: 200 támogatott, mindössze 77 képesítés

Alapvetően eredményes volt a roma tanulók számára biztosított ösztöndíjrendszer Kaposváron a módosításáról szóló írásos előterjesztés szerint, ám a napirend tárgyalásakor a legutóbbi közgyűlésen szóban elhangzottak nem erről győzték meg a hallgatóságot.

Márkus Kata

Nem csoda, hiszen eddig alig több, mint a támogatott fiatalok 21(!) százaléka szerzett valamiféle képesítést. Szita Károly polgármester egyenesen úgy fogalmazott a közgyűlésen: nem váltotta be azt a célkitűzést, hogy valóban arra ösztönözzön: a lehető legtöbb diák tanuljon tovább.
– Felmérettük, hogy alakult az sorsuk azoknak a tanulóknak, akik kapták az ösztöndíjat – mondta a közgyűlésen Kéki Zoltán címzetes főjegyző. – Cél, hogy akkor kapjanak támogatást a fiatalok, ha folytatják tanulmányaikat, megállják a helyüket és jól teljesítenek. A felmérés alapján okkal mondjuk, csak azoknak jusson ösztöndíj, akiknél a támogatás eredményes is lesz.



A felmérésből kiderült, hogy az 1995 óta létező juttatást összesen 354-en kapták vagy kapják jelenleg is. Már az is beszédes adat, hogy közülük csupán 200 ösztöndíjastól sikerült a kitöltött kérdőívet beszerezni. A 200 válaszoló közül 88-an még tanulnak, 77-en szereztek végzettséget közép-, vagy felsőfokon, míg 35-en semmilyen végzettséggel nem rendelkeznek. Többségük a Bárcziban végzett, a másik részük abbahagyta középiskolai tanulmányait, s esetlegesen már családot alapított. Tehát a támogatott fiatalok alig több, mint 21 százaléka szerzett csak valamiféle képesítést, s ha a jelenleg még tanuló 88 diák mindegyike sikeresen fejezi be tanulmányait, akkor sem éri el az 50 százalékos „hatékonyságot” az ösztöndíjprogram.
Ugyan ezek a számok így nem hangzottak el a közgyűlésen, csupán az előterjesztés tartalmazza, nem csoda, hogy pro és kontra hangzottak el érvek a városatyáktól.

Kováts Imre (DK-Együtt-MSZP) a romák védelmében úgy fogalmazott: egyet értenék az előterjesztéssel, ha nem romákról lenne szó. – Mert olyan követelményeket támasztanak az oktatási intézmények, amelyek átlag felett szocializált diákoknak is nehezen teljesíthetők – mondta. – Amúgy a havi 1200 forint a nullával egyenlő.
Kiss Tamás (Jobbik) viszont úgy vélekedett, hogy a tanulmányi követelmények csak alacsonyabbak lettek az utóbbi időben. Ne a tanulmányi követelményeket vigyük lejjebb, a minimumnak tartom a 4,5-es tanulmányi átlagot! – mondta.

– Az ösztöndíj nem szociális segély, a kettő között óriási különbség van – szögezte le határozottan Szita Károly polgármester. – Három ösztöndíjrendszerünk van, közte a Bursa Hungarica, ez szociális ösztöndíj. A roma ösztöndíj havi 1200-tól akár 6000 forint is lehet. A felmérésből az derült ki, az éves szinten kétmilliós ráfordítás nem váltotta be azt, hogy valóban ösztönözzön arra, a lehető legtöbb diák tanuljon tovább. A módosításba bekerül a visszafizetési kötelezettség: arra kapja a fiatal, hogy szakmát tanuljon, s ha ezt nem teszi, fizesse vissza a pénzt!
A visszafizetési kötelezettségen túl emelték az ösztöndíj megítéléséhez szükséges tanulmányi átlag szintjét is: általános iskolások esetén 3,6-ről 4,5-re, szakiskolák-, közép- és felsőfokú intézmények esetén három egészről szakiskolában tanulók esetében 3,8-ra, szakközépiskolában és gimnáziumban tanulók esetében négy egészre, felsőfokú intézmények esetében pedig 3,5-re.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!