Közélet

2014.12.01. 16:02

Leggazdagabb magyarok: nincs somogyi a Top 150-ben

Nincs somogyi vállalkozó a Népszabadság napokban megjelent Top 150 leggazdagabb magyart bemutató kiadványában. Pedig a két esztendővel ezelőtti összeállításban a várományosok között szerepelt Lakics László, a kaposvári Lakics Gépgyártó Kft. tulajdonosa.

Vas András

Az idei évünk a reméltnél gyengébbre sikerült – felelte megkeresésünkre Lakics László –, nem tudtunk ötmilliárd forint fölé kerülni. A harmincból a két legfontosabb megrendelőnk jóval visszafogottabb áron dolgozott velünk, mint korábban. Sajnos folyamatosan csökken az energia iránti kereslet, emiatt egyre komolyabbak az áresések a szektorban. Komoly átszervezéseket hajtottunk végre, a személyi állományunk és a technikai feltételeink adottak az előrelépéshez, ám ehhez új piacokra van szükség, ugyanis nem tartunk ott, ahová két éve jövendöltek bennünket, s mi is vártuk magunkat. Az atomerőmű-építések leálltak, a szélerőművekre Skandináviában megszűnt az állami támogatás, Kelet-Európában pedig még nem alakult ki a kultúrája. Ausztráliában komoly beruházások történnek ugyan, ám az óriási távolságok miatt az a piac jellemzően kiesik számunkra. Éppen ezért új termékekkel próbálkozunk, a lakossági felhasználású szélturbina új lehetőségeket jelenthet.



Lakics László hozzátette, számára nem meglepetés, hogy a megyéből senki sem került be a leggazdagabbak közé, ugyan is Somogy lehetőségei igencsak behatároltak. A rendszerváltás után alig maradt prosperáló ipar, Dél-Somogy városaiból például szinte teljesen eltűntek a nagyobb cégek. A megye számára a mezőgazdaság jelenthetne még kiugrási lehetőséget, ám az igazán nagy birtokok nem somogyi kezekben vannak, ahogyan a turizmusban sem a helyi érdekeltségek a legmeghatározóbbak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!