Közélet

2014.12.04. 19:18

Törvényes már a siófoki jogkörszűkítés

Ötből kettő maradt; ennyi pontban szűkítette a polgármester jogköreit csütörtökön a siófoki képviselő-testület, a többségi Fidesz-frakció megfogalmazásában visszavették azokat a jogköröket, melyet az előző, ugyancsak fideszes többségű testület az akkori fideszes városvezetőre testált. Október 12-e óta azonban független a polgármester és ahogyan Csorba Ottó tanácsnok mondta a csütörtöki ülésen, a „kialakuló új viszonyok” miatt volt szükség a visszavételre. Abban, hogy felpuhultak az eredeti fideszes javaslatok, 1126 lakossági aláírásnak is lehetett szerepe.

Fónai Imre

A polgármesteri jogkörök elvonását semmilyen formában ne támogassák a képviselők, 1126 lakossági aláírással juttattak el hozzá ilyen tartalmú petíciót – ezzel kezdte a csütörtöki siófoki testületi ülést Lengyel Róbert polgármester. Ahogyan megírtuk, az októberi alakuló ülésen a Fidesz-frakcióból még ötpontos javaslat érkezett „átmeneti intézkedések” címszóval, ezek sorában vették volna vissza az előző testület által a polgármesterre ruházott jogköröket. Novemberben ezek közül négyet újra elővezettek, csütörtökre pedig az „átmeneti intézkedések” napirendi pont kettőre szűkült, ezúttal azonban már – az előző két üléssel ellentétben – már szavaztak is róla, s az egyik tíz, a másik kilenc igent kapott kettő, illetve három nem ellenében. Ennek értelmében létszámstop lépett érvénybe az önkormányzatnál, illetve intézményeinél, azaz üres és megüresedő álláshely csak a képviselő-testület hozzájárulásával tölthető be. Szerződések esetében pedig (akár újról, akár réginek a megszűnéséről van szó) a pénzügyi bizottság előzetes hozzájárulására van szükség. A polgármesteri és reprezentációs keret, valamint a sajtóval kapcsolatos kiadások testületi jóváhagyásáról mostanra letettek az előterjesztők.

– Jól állunk, minden álláshely be van töltve, nem okoz tehát gondot a vezetőségnek a képviselő-testületet tájékoztatni a munkaügyi intézkedésekről – kommentálta az „átmeneti intézkedéseket” Kónyáné Zsarnovszky Judit megbízott jegyző. – Szerződések eddig sem köttettek a pénzügyi bizottság, a testület kihagyásával, a már megkötött szerződéseket pedig egyik fél sem tudja önkényesen, egyoldalúan felmondani. Annak sincsen tehát akadálya, hogy szerződéseket csak a bizottság, a testület felhatalmazásával lehessen kötni.

Ha valaki az önkormányzatnál, vagy egy intézménynél felmond, akkor testületi ülést kell összehívni? – kérdezte Orbánné Wald Marianna jobbikos képviselő. Csorba Ottó (Fidesz), a javaslat előterjesztője azt felelte: változás nem egyik napról a másikra történik, az, hogy minden létszámváltozásról tudjon a képviselő-testület, „a kialakuló új viszonyok miatt mindenki számára hasznos”.
Völgyi Lajos (MSZP) kérdésére Szombathyné Kézi Aranka megbízott aljegyző azt mondta: a munkáltatói jogkör gyakorlásáról a jegyző ezekkel az intézkedésekkel nem mondott le, ebben a formában ezek az intézkedések már nem törvénysértők. Egy másik napirendi pontnál visszatért az az eredetileg az öt pont között szereplő fideszes javaslat, hogy az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokban a pénzügyi bizottság képviselje a várost; az eredeti annyiban módosult, hogy nem a bizottsági elnök, hanem maga a bizottság. Ha úgy tetszik tehát, a „végeredmény”: ötből három.



– Az érdemi munkát az átmeneti intézkedések nem teszik lehetetlenné – summázott a végén kérdésünkre Lengyel Róbert polgármester. Ahogyan lapunk korábban megírta, „a képviselő-testületnek van polgármestere”, a testület szabadon ruházhat át és vonhat vissza jogköröket a polgármestertől. Ez történt most Siófokon – a most azért fontos, mert egyedül lapunk írta meg a novemberi ülés után, hogy az átmeneti intézkedések minden ellenkező állítással szemben akkor még nem léptek hatályba.

„Amíg lócitrom van, addig veréb is lesz”

A nyolcvanas évek végén, a kilencvenes évek elején volt annyi rendőr utoljára Siófokon, mint az idei nyáron – mondta Lengyel Róbert polgármester a rendőrségi szezonértékelő kapcsán. Piros Attila megyei rendőrfőkapitány szerint is nyugodt balatoni szezont tudtak biztosítani. Az éjszakai-hajnali bulivonatokra aligha van szükség, de leginkább a Bagolyvonatra keresztelt szerelvényekkel érkező vendégseregre nincs – értett egyet a polgármester Király Richárd városi rendőrkapitánnyal. Az utcai prostitúcióval kapcsolatban pedig Király azt mondta: begyűjtik a hölgyeket az út széléről amikor csak tudják és élnek a gyorsított eljárás lehetőségével is velük szemben, ám „amíg lócitrom van, addig veréb is lesz”.
Jelentősen csökkent a közlekedési balesetek száma Siófokon, a rendőrkapitány szerint ez egyrészt a hatékonyabb szolgálatszervezésnek, másrészt a civil felelősségtudat erősödésének köszönhető. Csorba Ottó tanácsnok úgy vélte, „eszközökkel jól ellátott a rendőrség, leginkább sebességmérővel, de mérjenek csak, mert ez is egyik oka lehet a baleseti statisztika javulásának”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!