Közélet

2015.01.31. 17:04

Bocuse d’Or: hatalmas siker, visszakerültünk a világtérképre

Hatalmas siker – így értékeli Csapody Balázs a Molnár Gábor séf vezette magyar csapat 13. helyezését a világ legjelentősebb szakácsversenyén, a lyoni Bocuse d'Or-on.

Fónai Imre

A balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa (idehaza az év vendéglőse 2014-ben) mint a magyar Bocuse d''Or akadémia alelnöke végigkísérte, segítette a magyar szakácsok felkészülését (ott volt a gyakorló főzéseknél, tanácsokkal szolgált, besegített a marketingbe, a költségvetés összeállításába és így tovább) és természetesen a franciaországi helyszínen szurkolt Molnár Gáboréknak a szerdai döntő során. Idén egyébként a gyöngytyúk és a pisztráng volt a versenyzők által elkészített remekművek fő alapanyaga.

– Két éve szerepelt először magyar szakács a Bocuse d'' Or-on, akkor Széll Tamás tizedik lett; most ismét sikerült a középmezőnyben végezni, azaz elmondható: a magyar gasztronómia visszakerült a világtérképre, tíz éve erről még csak álmodni mertünk – így Csapody Balázs, aki elárulta: az első tizenötbe várta Molnárékat. – Most több pontot szereztek, mint a két évvel ezelőtti csapat, ez is azt mutatja, hogy nagyon erős a mezőny. A második helyezett amerikaiak például tíz éve alakították meg a csapatukat. Mi még az út elején járunk, de ha kitart a segítők és a versenyzők mostani lendülete, akkor előrébb is léphetünk. Persze a skandinávokat például aligha van esély befogni, akkora a különbség, elsősorban a gasztronómiai kultúrában. Ott a minőség, az egészséges áruk, a tudatos vásárlás nemcsak jelszó, hanem természetes, az étkezési kultúrában is a minőség a legfontosabb, nem a mennyiség – hol vagyunk mi még ettől?Magyarország két standon mutatkozott be a versennyel párhuzamosan a világ legnagyobb gasztronómiai kiállításán, ahol a 200 ezer látogató magyar termékekkel ismerkedhetett, a magyar éttermek magyar étkeket kínáltak. A Kistücsök csapata például zselici vadmalaccal töltött káposztával rukkolt ki a franciaországi nagyvárosban. Csapody szerint ennek és a magyar standoknak is nagy sikere volt. 
A balatonszemesi vendéglős úgy véli, ki kell használni, hogy újra ráirányulhat a világ figyelme gasztronómia értékeinkre. – Jövőre Budapesten tartják a Bocuse d''Or európai selejtezőjét, a magyar csapat mostani helytállásával együtt mindez nagy lehetőségeket teremt. S nemcsak a hazai gasztronómia, hanem akár a mezőgazdaság, a turizmus számára is, hiszen új piacok nyílhatnak.

Ezek is érdekelhetik