Közélet

2015.01.19. 07:49

Fortunára várnak Somogyban: a lottóötös még ad némi reményt

Hónapok óta halmozódik az ötös lottó, már kétmilliárd forint fölött van a várható főnyeremény. Szerencséjükben bíznak a somogyiak is: egy év alatt 5,7 milliárd forint forgalmat bonyolított le megyénkben a Szerencsejáték Zrt. A közfoglalkoztatási programok és a minimálbéres világban sokaknak szinte egyetlen kitörési lehetőség marad a szerencsejáték. Van, aki az utolsó forintjait játssza el.

Harsányi Miklós

– Csütörtökön megvásároltam a lottót, általában véletlenszerűen játszom meg a számokat – mondta Magda Miklós, az egyik kaposvári gyros-büfé vezetője. – Ötös-, hatos és Skandináv lottót szoktam venni, hetente maximum 1200-1300 forintot költök. Ha nyernék, semmi extra házat vagy autót nem vásárolnék. Befektetném a pénzt, tovább dolgoznék, s a munkatársaimat évente többször nyaralni vinném.Játékos kedvűek a somogyiak, erről nem csak a helyi lottózóban tett villámlátogatás alkalmával győződhettünk meg, az adatok is erről tanúskodnak. Szabó Cristophe, a Szerencsejáték Zrt. kommunikációs menedzsere lapunkat arról tájékoztatta: a zrt. árbevétele évről-évre növekedett, amely többek között a népszerű lottójátékoknak, és a bővülő sportfogadási-, illetve az egyre népszerűbb kaparós sorsjegy-piacnak köszönhető. 2011. és 2013. között a számsorsjátékok (Ötös lottó, Hatos lottó, Skandináv lottó, Luxor, Kenó) éves forgalma 97 és 110 milliárd forint között mozgott. A fogadási játékok bevétele (Tippmix, Tippmax, illetve 2013. májusától Tippmixro, Totó, Góltotó) 2011-ben 44,4 milliárd, 2012-ben 54,3 milliárd, 2013-ban 73 milliárd forintra nőtt. A legnépszerűbb játék a komoly múlttal és hagyománnyal rendelkező Ötös lottó, az utóbbi években ehhez zárkózott fel a Tippmix.

– Sokaknak, így a nyugdíjasoknak is a reményt jelenti a szerencsejáték – közölte Szabó János kaposvári szociológus. – A mélyszegénységben élők nagy része egy szelvény megvásárlására is aligha gondolhat. Ők annak örülnek, ha a szükség minimális napi élelmiszert meg tudják venni: Magyarországon 600-800 ezer ember élhet ilyen körülmények között.
A Szerencsejáték Zrt. éves bevétele 2013-ban 243,3 milliárd forint volt. Ebből a Somogyban lebonyolított forgalom elérte az 5,7 milliárd forintot. Megyénken belül a legmagasabb árbevételű térség a kaposvári volt: 1,3 milliárd forintnyi forgalmat bonyolítottak le. Úgy tűnik, tovább erősödik a játékszenvedély. Az Ötös lottó hónapok óta halmozódik, a hétvégi sorsolásután, ahol megint nem volt telitalálatos szelvény, a várható főnyeremény kétmilliárd forint fölött van. A Szerencsejáték Zrt.-nél azt tapasztalják: komolyabb halmozódás idején olyanok is részt vesznek a játékban, akik nem vásárolják rendszeresen a lottót. A cég munkatársától tudjuk: az alkalmi játékosok bekapcsolódása a lélektanilag fontos egymilliárd forintos főnyeremény átlépésénél esedékes, de ahogy egyre magasabb szintet érnek el, úgy tolódik ez a határ egyre feljebb a 1,5-2 milliárd forint környékére. A halmozódás nem régió-specifikus, országos jelenség az ekkor megnövekvő játékkedv.

A zrt. az elmúlt két évben két új játékot is bevezetett a szerencsejáték-piacra. Tavaly októberben csatlakoztak egy nemzetközi szervezésű számsorsjátékhoz, amelyet addig 14 tagország 29 lottótársasága szervezett.


Kulcszó a biztonság

A nyertes anonimitásának védelme: a nyereményfelvétellel kapcsolatban a legfontosabb kulcsszó a biztonság.  Ezt többlépcsős biztonsági rendszer garantálja. – A nyeremény felvételéhez az első lépés az úgynevezett nagynyertes telefonszám hívása – közölte Szabó Cristophe. – A számon a sorsolás után 90 napig lehet jelentkezni és a nyertes érdekében ez az egyetlen mód, ahogyan felveheti a társasággal a kapcsolatot. A telefon az egyik vezető munkatársnál csörög.
A nyeremény felvételéhez személyes találkozóra is szükség van, ennek egyeztetésére a „tesztkérdésekre” adott helyes válaszok után kerülhet sor. Így többek közt arra is rákérdeznek, hogy a jelentkező hol játszotta meg a szelvényt, mennyi mezővel, mi volt a negyedik mező legkisebb száma. A szelvény ellenőrzését papírmunka követi. Ekkor kell rögzíteni a nyertes személyes adatait, mivel azokra szükség van a nyeremény kifizetéséhez. Az eljárás szabályait minden részletben kidolgozták, a találkozóról a nyertes semmilyen személyes adata nem kerülhet ki.
A minden esetben magyarországi lakossági forint folyószámlára banki átutalással fizetnek.

Ezek is érdekelhetik