Közélet

2015.02.20. 17:08

A fiatalokat is bevonják a tudományos programokba

Nemzetközi hírű tudóst hívnak Kaposvárra és folytatódik a Sikeres magyarok című programsorozat a megyei TIT-nél – jelentette be pénteken kaposvári sajtótájékoztatóján Horváth László Árpád megyei elnök-igazgató.

Harsányi Miklós

A TIT-ben megtartott programok két ágon futnak: a Meteor TTE, illetve a Karzat színházbarátok köre rendezvényein kívül a társulat önállóan is szervez előadásokat. A Sikeres magyarok sorozat keretében – melynek korábban meghívott vendége volt például Kürti Sándor és Klapka György – az idén gazdasági szakembereket, Cserpes Istvánt, Jaksity Györgyöt és Kósa Erikát hívják meg. Horváth László Árpád kiemelte: minden lehetőséget megragadnak, hogy az ismeretterjesztő előadásokba minél szélesebb körben bevonják az érdeklődőket. Örvendetesnek nevezte, hogy egyre több fiatal is részt vesz a rendezvényeken.

Elhangzott: az idén három jelentős évfordulóra emlékeznek Kaposváron. 1841. a TIT alapításának éve, 1953-ban a társulaton belül megalakultak a megyei szervezetek, míg Somogy 1990-ben önálló szervezetként jött létre. Az elnök-igazgató azt mondta: méltóképp igyekeznek megünnepelni az elmúlt negyed század főbb történéseit, ehhez kapcsolódva egy kiadványt is megjelentetnek.
– A somogyi TIT kezdeményezésére emléktáblát állítunk Bősze Sándor TIT-alelnöknek, aki a szervezet meghatározó személyisége volt – jelentette be Horváth László Árpád. – Szándékunkról a Magyar Nemzeti Levéltárat is tájékoztattuk.



Az elnök-igazgató közölte: meghívásukat elfogadta a kaposvári születésű, Amerikában élő Buzsáki György. Az idegtudományokban maradandót alkotó, nemzetközi hírű tudós 2016-ban tart előadást Kaposváron. Horváth László Árpád kiemelte: óriási jelentősége van a rendezvénynek, amely számos somogyi szakembernek is lehetőséget nyújt a személyes kapcsolat kiépítésére is. Lapunk kérdésére, miszerint mit tart az elmúlt 25 év kiemelkedő somogyi eredményének, az elnök-igazgató kifejtette: a megyei TIT fennmaradt, s a nehéz feltételek közepette is működik. Saját székházuk van, közérdeklődésre számot tartó programokat szerveznek, s az elmúlt időszakban rendezvényeiken miniszterek, nagykövetek és tudósok sora járt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!