Közélet

2015.02.23. 08:02

Csak fürdésre, mosásra alkalmas az ivóvíz Rinyaújlakon

Miközben több somogyi kistelepülésen folyamatban van a vízminőség javítása, újabbakkal gyarapodott az ihatatlan vízű falvak listája. Ezúttal a rinyaújlaki vízről derült ki, hogy túl magas az arzéntartalma, ezért nem alkalmas ivóvíznek. A vizet most Barcsról kapja a falu, ezerliteres tartályban.

Jeki Gabriella

Egy németországi laboratóriumból érkezett szerkesztőségünkhöz a teszteredmény: eszerint a rinyaújlaki csapvíz arzén tartalma a megengedett 10 helyett 33,32 mikrogramm, a mangán tartalma pedig az 50-es felső értékhatár helyett 112 mikrogramm literenként. A labor feketén-fehéren kimondja: a víz sem ivó-, sem főzővíznek sem alkalmas, csak fürdővíznek.

Zwanig Wolfgang néhány éve már a dél-somogyi Rinyaújlakon él, német nyelvű levelében arra kérte a Somogyi Hírlapot, hogy foglalkozzon az ivóvíz problematikájával. Ahogy írta, tavaly novemberben vett mintát az ivóvízből és elküldte Németországba, ahol az eredmény a már említettek szerint alakult. Korábban írt a szolgáltató DRV Zrt.-nek is, és azt a választ kapta, hogy a csapvíz fogyasztásra alkalmas. Megkeresésünkre azonban a DRV más információt közölt: – Rinyaújlak víziközmű-szolgáltatásáról 2014. január 3-tól gondoskodik a DRV Zrt., a szolgáltató a Csokonyavisonta Thermálfürdő Kft.-től történt átvételt követően felülvizsgáltuk a vízminőségi paramétereket – tájékoztatott Gyarmati Judit kommunikációs referens. – Megállapítottuk, hogy a településen a vezetékes víz emberi fogyasztásra nem alkalmas a határérték feletti arzéntartalom miatt. A közegészségügyi hatóság már tavaly szükségellátást rendelt el, s a tilalom jelenleg is tart. Ezért az ivóvíz-szolgáltatás tartálykocsis vízellátással biztosított jelenleg Rinyaújlakon.

– A felhasználók a vezetékes vizet kizárólag fürdésre, mosásra, illetve takarításra használhatják, de főzésre és ivásra nem. A DRV Zrt. erről tájékoztatta a helyi önkormányzatot és a fogyasztókat – mondta a szolgáltató képviselője. Hozzátette: a vízminőség javítása csak az országos vízminőség javító program keretén belül oldható meg. A szolgáltató ígéri: a fejlesztés megvalósításáig a DRV Zrt. más alternatív lehetőségek bevonásán dolgozik. Jelenleg a víz egy ezer literes tartályban érkezik Barcsról a településre. Ezt központi helyre teszik és mindenki ingyenesen vehet belőle. A határérték szabályok tavaly januári változása után pár hónapig a minisztérium, később az önkormányzat oldotta meg a szállítást. Tavaly december 15-től viszont a DRV Zrt. 



– Amikor öt-hat éve elkezdődött a térségben az ivóvízminőség-javító program, akkor még megfelelő volt a víz Rinyaújlakon, így nem tartottuk fontosnak a részvételt – mondja Peti Csaba polgármester. – A probléma megoldására az önkormányzat rendelt egy víztisztító berendezést, ez már meg is érkezett, most beszerelés alatt áll. Ez a készülék az eredeti vízrendszerre kötve, egy szűrőrendszer segítségével biztosítja a megfelelő vízminőséget. A rendezvényteremnél, a falu központjában üzemelik be.

Vízműfejlesztések

Jól haladnak a vízmű fejlesztések és mintegy 95 százalékos a készültség a Barcson és környékén zajló ivóvízminőség javító beruházásnál – hangzott el azon a tájékoztatón, ahol a megrendelő, a kivitelező és az üzemeltető ült egy asztalhoz egyeztetni a munkák állásáról. Folyamatos és zökkenőmentes a kivitelezés: Drávagárdonyban és Rinyaszentkirályon már a technológiát szerelik, Barcson az épületet és a hozzátartozó műtárgyakat alakítják ki. Emellett zajlik többek között a két kis vízműnél a technológia csőszerelése, készül a vasiszap ülepítő, a klórkontakt medence, a hálózatmosatás és a csáposkutakhoz vezető szerviz út is.

Arzénos víz

Hónapokon át a honvédség segítségével jutott a lakosság egészséges ivóvízhez több somogyi településen, mivel az egészségügyi határértéknél, az Európai Unió szabványa szerinti 10 mikrogramm/liternél magasabb volt a csapvíz arzén tartalma. Azóta több helyen megoldódott a probléma, jól vizsgázott az arzénmentesítő vízkezelő berendezés a Rinyaújlakhoz közeli Babócsán és Bolhón is, ahol az ivóvíz minőségének javulását vizsgálati eredmények igazolják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!