Közélet

2015.03.01. 08:02

Hal helyett háló: újraindul az élelmiszerlavina

Újraindul az élelmiszerlavina program: az önkormányzatok és a civil szervezetek az idén is több millió forint értékű zöldségvetőmagra pályázhatnak. Várhatóan a gazdaságilag elmaradott, hátrányos helyzetű somogyi térségekből is csatlakoznak a felhíváshoz, ahol a kis adomány is nagy segítség.

Harsányi Miklós

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta hatodik alkalommal indítja el az Élelmiszerlavinát, melyre március 6-ig lehet jelentkezni. A 340 fős Kelevízen, ahol a lakosság közel 30 százaléka hátrányos helyzetű, s igen magas a munkanélküliségi ráta, a minapkészítették el a pályázatot. 
– Óriási lenne, ha csak annyi vetőmagot kapnánk, mint tavaly – mondta Vargáné Balatincz Krisztina polgármester. – A környék csodájára járt a terménynek, ritka szép volt burgonya és a hagyma is. Folytatni szeretnénk a programot, remélhetően ezúttal is eredményes lesz a pályázatunk.

Cseh Balázs, az élelmiszerbank egyesület elnöke közölte: olyan tevékeny pályázókat várnak, akik vállalják, hogy a földjeiken szakmai felügyelettel a cég által felajánlott értékes zöldség vetőmagból élelmiszernövényeket termelnek rászorulók aktív bevonásával, majd a terményeket odaadják a környéken élő hátrányos helyzetűeknek, időseknek, fogyatékkal élőknek. Az Élelmiszerlavina így hal helyett hálót biztosít a nehéz helyzetű embereknek, másrészt visszavezetheti őket a munka világába.

Kaposfő harmadszor csatlakozik a projekthez, a kedvező tapasztalatok birtokában újra próbálkoznak. Sztányi Tibor polgármester szerint az ilyen programoknak közösségerősítő szerepe is lehet.
– Hasznosnak ítélem a lehetőséget, mivel több célt is szolgál – hangsúlyozta a polgármester. – A vetőmagot úgy kapjuk, s az önkormányzat is kiveszi a részét a munkából. Területünkön folyik a termelés, megszervezzük a munkát, s a műtrágyát és a növényvédőszert is biztosítjuk. A program segítségével korszerű vetőmagot használnak a termelők, s lényeges, hogy a községben előállított egészséges terményt a helybeliek fogyasztják el. Hamarosan lejár a jelentkezési határidő, a jövő hét elején juttatjuk el pályázatunkat. A tavalyihoz hasonlóan burgonyát, csemege kukoricát, káposztát és vöröshagymát is szeretnénk termeszteni, s minél több helybelinek kívánunk segítséget nyújtani.



Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója arról számolt be: kiemelten fontosnak tartják a társadalmi felelősségvállalást. A múlt év minden szempontból rekord volt: országosan több mint 13 ezer nehéz sorsú emberen segített a program. A résztvevő 37 önkormányzat és civil szervezet földjein tavaly csaknem 170 tonna élelmiszernövényt termesztettek ezernél is több ezer ember bevonásával. Az Élelmiszerlavina története során több mint 100 ezer hátrányos helyzetű kapott segítséget.

Malacuk van

– Az Élelmiszerlavinán kívül egy másik szociális földprogramot is fenntart az önkormányzat, mely iránt egyre nagyobb az érdeklődés – mondta Sztányi Tibor kaposfői polgármester. Hozzátette: a jelentkezők vetőmagot, palántát kaphatnak a házi kertjükbe.  Az árut már megrendelték, várhatóan márciusban adják át.
A szociális projekt másik elemeként néhány héten belül 30 darab malacot osztanak szét. Családonként egy, legfeljebb állatot kaphatnak a jelentkezők, akiktől felelősségteljes állattartást követelnek meg. Azt is kikötik: az állatok meglétét bármikor ellenőrizhetik az önkormányzat munkatársai. Megfelelő tartás esetén 10-11 hónap alatt vágásérettek lehetnek a malacok. Sztányi azt  is közölte: erre a programra több mint egymillió forintot költenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!