Közélet

2015.03.25. 10:52

Mégsem vágja haza a költségvetést a somogyi ivóvíz arzénmentesítése

Mégsem állították le a patalomi arzénes víz megtisztítására szolgáló beruházást, pedig néhány héttel ezelőtt megkongatták a vészharangokat, mert a kormány kilátásba helyezte, hogy leállítja azokat a projekteket, amelyek veszélyeztethetik az idei állami költségvetés stabilitását.

K. G.

Akkor még a polgármester sem tudta, hogy lesz ezután, azonban a napokban megkezdődtek a kútfúrás előkészületei, aknákat ásnak és földmunkákat végeznek a községben, egy zalakarosi kivitelező cég dolgozik a területen. Keszler Ferenc polgármester szerint 8-16 mikrogramm arzén található jelenleg egy liter patalomi vízben, hol több, hol kevesebb, ezt mutatják ki a mérések. 



Tíz mikrogramm/liter az uniós szabvány. A jelenlegi víztisztító berendezést, amely egy konténerben található, kevesen veszik igénybe a patalomiak közül. Úgy vélik, ekkora mennyiség még nem ártalmas az egészségre, de elfogadják, hogy az EU-s előírásoknak megfelelően ezt is ki kell vonni a vízből. A helyi lakosok 1972 óta isszák ezt a vizet, és nem tapasztaltak gyakori megbetegedéseket, állította a polgármester. A víztisztító berendezéstől a helyi szociális otthonba szállítanak, ott főzésre is ezt használják, de a patalomiak közül csak kevesen igénylik a szolgáltatást, tette hozzá.

Címkék#Patalom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!