Közélet

2015.04.23. 19:15

Nehéz év volt, mégis születtek egészen kiváló borok

Szőlősgyörök volt a házigazdája a somogyi bortermelők és hobbi borászok VII. megyei borversenyének. A már hagyományos megyei borverseny bíráló bizottságának elnöke Komáromi Ferenc, a szőlősgyöröki Szent Anna Borház tulajdonosa, az egyik kiírója pedig lapunk, a Somogyi Hírlap volt.

Fenyő Gábor

– A településünkön nagy hagyományai vannak a borászatnak: Szőlősgyörök címerében nem véletlenül szerepel a szőlő – mondta Klotz Péter, a házigazda Szőlősgyörök polgármestere. – A magyar borok méltán híresek és keresettek Európa szerte. Ráadásul a borkultúra reneszánszát éli, s ennek része a Balaton-part, Szőlősgyörök is.



– 2000-ben ismerkedtem meg Komáromi Ferenccel, s miután megkóstoltam az itteni borokat, váltam a Dél-Balaton Régió borainak a rabjává. Személyesen is megtapasztal(hat)tam, hogy itt is készülnek olyan remek karakteres borok, mint a legismertebb hazai borászatokban – folytatta Ficsór János, a Somogyi Hírlap főszerkesztő-kiadóvezetője.

– Nehéz évet hagyott maga mögött a szőlős szakma – tudtuk meg Komáromi Ferenctől, a hagyományos megyei borverseny bíráló bizottságának az elnökétől. – Az időjárás nem igazán járt a gazdák kedvében, mégis születtek egészen kiváló borok. Olyanok, amelyeket bárhol bármikor ki lehet tenni nyugodt szívvel az asztalra, mert igazi vendégmarasztaló.
[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Közel félszázan neveztek a megyei borversenyre
[/caption]
A szőlősgyöröki megyei borversenyre közel félszázan neveztek 115 borral; ebből 57 volt a fehér, 23 a rosé, továbbá 35 a vörös. A bíráló bizottság négy bort jutalmazott nagyarannyal: a szőlősgyöröki Szentpáli Imre Merlot roséja, a szintén szőlősgyöröki Somogyi István Cabernet Sauvignonja, a balatonboglári Koltai Tamás Cabernet Sauvignon-Merlotja, valamint a marcali Varga László Cserszegi Fűszerese kapta a legnagyobb elismerést. 19 bor érdemelt ki arany, 35 ezüst, 30 pedig bronz minősítést, míg 27-en oklevelet vehettek át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!