Közélet

2015.05.10. 05:35

Azé a föld, aki elszavazza? Nemzeti parkok: vesztes ügy

Hiába tiltakoztak a természetvédelmi szervezetek szinte egyhangúlag az ellen, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) kezelésébe adják a nemzeti parkok földjeinek egy részét, második nekifutásra, április végén elfogadta az országgyűlés a tervezetet, mely a földalapkezelőhöz helyezi át a védett területekkel kapcsolatos vagyonkezelési feladatok jelentős hányadát.

Szűcs Tibor-Fónai Imre

A természetvédők, élükön a Magyar Természetvédők Szövetsége Alkotmánybírósághoz fordul a jogszabály miatt. Reménysugár lehet az ügyben, hogy Áder János köztársasági elnök visszaküldte a földtörvényt, alkotmányossági normakontrollt kért.

A szövetségben korábban nemtetszésének hangot adott a Nők a Balatonért Egyesület, és a Somogy Természetvédelmi Szervezet, a Rinya-Dráva Szövetség csak azért nem csatlakozott, mert vezetőjük éppen nem tartózkodott Magyarországon, amikor erről dönthetett volna. A civil és szakmai szervezetek értetlenül állnak a módosítás előtt, s leginkább megvárják, milyen végrehajtói rendelkezések követik, de abban egységes az álláspontjuk: őket meg sem kérdezték minderről.

– Eléggé politikainak tűnik maga a döntés, s az ezt körbevevő hangulat, s a mi szervezetünk alapszabályszerűen politikamentes, de annak idején csatlakoztunk az országos tiltakozáshoz, amit a természetvédők szövetsége hirdetett – mondta megkeresésünkre Tömösváry Tibor, a Somogy Természetvédelmi Szervezet elnöke. – Sajnos tudjuk, hogyan nem érvényesülnek igazán a természetvédelemi prioritások, ha nem szakmabeli gondozza a tulajdonosként az adott területet. Egyelőre azonban még nem látni, kik lesznek az új tulajdonosok, ha lesznek egyáltalán, de az biztos: a természetvédelmi szempontok jobban, hatékonyabban érvényesülnek, ha szakmabeliekre bízzák az ilyen feladatot.
Hasonló véleményen van Toldi Miklós is, a Rinya-Dráva Szövetség elnöke is. – Nehezen éltük meg a mögöttünk álló napokat, de felelőtlenség azt állítni, hogy a jogszabályi változás biztosan hátrányosan fogja érinteni a természetvédelmi területeket, meg kell várni, milyen végrehajtó intézkedések következnek majd –  mondta megkeresésünkre Toldi Miklós. Hozzátette, a civil természetvédő szervezetek tanácskozásán is téma volt a földvagyon kezeléséről szóló törvény módosítása, s nem mondhatni azt, hogy nem fogalmazódott meg aggodalom. – Személy szerint én bízom abban, hogy az történik majd, amit a kormányzat ígér, hogy csak egy kézben fog összpontosulni a nemzeti parkok vagyona, de ez nem érinti majd a gazdálkodás minőségét, az ökológiai egyensúly drasztikus felbontását új bérlői viszony létrehozásával. Az sem biztos, hogy nem a nemzeti parkok fogják kezelni ezt a vagyont. Ugyanakkor azt sem lehet elfelejteni, hogy a módosításba kicsit sem vonták bele a szakmát, a véleményünkre senki nem volt kíváncsi.

A környezetvédő civilek sorában a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) is lobbizott – hiába. Felelős természetvédelmet az állami földeken – így kezdődik közös petíciójuk, melyben egyebek között az áll: a természetvédelmi értékeket könnyű elveszíteni és nehéz helyreállítani, védelmük a rövid távú gazdasági érdekekkel szemben minden állampolgárnak, különösen pedig az államnak kiemelt kötelessége.

Az állásfoglalás hazánk természeti örökségét veszélyeztetőnek tartja, hogy 1. A természetvédelmi oltalom alatt álló, a természeti erőforrások megújulásában kulcsfontosságú szerepet játszó állami földterületek sorsáról a természetvédelmi kezelést alapfeladatként ellátó nemzeti park igazgatóságok helyett a birtokpolitikában érdekelt Nemzeti Földalapkezelő Szervezet döntsön; 2. A kormányzat kiszámíthatatlan és átláthatatlan módon kezeli a nemzeti park igazgatóságok szervezetrendszerét, alapfeladatainak körét és finanszírozását; 3. A jövő nemzedékek életfeltételeit meghatározó jogszabályok tervezetei széles körű társadalmi vita és egyetértés nélkül kerülnek a Parlament elé.

– A nemzeti parkok ügye vesztes ügy, ezt be kell látni – fogalmazott egy balatoni környezetvédő NABE-tag. – Az nem lehet, hogy örökké így maradjon, de bizonyára kell hozzá néhány, sok-sok kárral és veszteséggel járó év, mire ezt belátják, s a következő generáció majd kijavíthatja a mai hibákat. Minden kedvező változás alapja az volna, hogy a lepusztított környezetvédelmi intézményrendszert visszaállítsák.

A Nagyberektől a Baláta-tóig: két nemzeti park is jut Somogyra  

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területe része a Kis-Balaton is. Somogyi természetvédelmi területei: a Látrányi puszta, a Nagybereki Fehérvíz, a Somogyvári Kupavár-hegy, valamint a Balatonberény-Vörs „csücsök”. Néhány természeti értéke: az északi parti tanúhegyek, mocsarak, síkok, medencék, a Tihanyi-félsziget, barlangok, víznyelők, kőtengerek.
A Duna-Dráva Nemzeti Park somogyi természetvédelmi területei: a Babócsai Basakert, a Baláta-tó, a Csokonyavisontai fás legelő, a Csombárdi rét, a Rinyaszentkirályi erdő.

Ezek is érdekelhetik