Közélet

2015.05.19. 20:27

Érdemi válasz nélkül maradt a nyugdíjasok Orbán Viktornak írt levele

Éves közgyűlését tartotta a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége, a rendezvényen a pénzügyi beszámoló mellett az idei költségvetés és a tervezett feladatok is szóba kerültek.

Vas András

– És az Orbán Viktornak tavaly elküldött levél? Kaptak egyáltalán választ a nyugdíjas fogyasztói kosárról szóló törvény felvetésére?
– Nem is egyet – felelte ironikusan Stikel János, a szövetség elnöke. – A miniszterelnök titkársága válaszolt először, hogy átküldték a javaslatunkat az Emberi Erőforrások Minisztériumába. Onnan levél jött, melyben citálták a nyugdíjemelésre vonatkozó törvényeket, s hogy az írásunkat továbbították a nemzetgazdasági tárcához. Mely reakciójában a szemétszállítási jogszabályokról értekezett, illetve, hogy a rezsicsökkentési biztoshoz küldték a levelünket...

– Legalább sokan olvasták...
– De érdemben senki sem reagált. A pártok sem, pedig minden frakcióvezetőnek postáztuk, sőt, a parlamenti képviselőcsoport nélküli Gyurcsány Ferenc és Fodor Gábor is megkapták, mint a Demokratikus Koalíció, illetve a Liberálisok vezetői.

– Magyarán: szépen le lettek pattintva.

– Azért annyit még írok majd a minisztériumoknak, hogy köszönjük, de a jogszabályokat ismerjük... Amúgy pedig pontos képet kaptunk, egy évvel a választások után mennyire fontosak a nyugdíjasok a döntéshozóknak.– Szép kis tanulság.
– Három évig nagyjából ez lesz a helyzet.

– Pedig a kilencvenezer somogyi szépkorú ugyanannyi potenciális szavazó.
– Ha csak a tízezer tagunkat nézzük, már elég komoly tömeg. Arról nem is beszélve, hogy ez nem helyi gond, ez országos probléma. Ahogyan a nyugdíjak reálértékének folyamatos csökkenése is.

– Jelen állás szerint 0,8 százalékos infláció mellett 1,6 percent lesz az emelés jövőre.
– Csakhogy, amint azt a fogyasztói kosárról szóló levélben is leírtuk: az idősebbek által leginkább vásárolt termékek, illetve igénybe vett szolgáltatások ára gyakran az inflációnál jobban emelkedik. Ezért is lenne jobb az egyösszegű emelés, kapjon mindenki iksz forintot, különben még tovább nyílik az olló a magas és az alacsony nyugdíjak között.

– Somogyban, gondolom, inkább az utóbbi a gyakori.
– A hetven-kilencvenezres kategóriába tartoznak a legtöbben, a megyei átlag 107 ezer. Az országos 116 ezer, a budapesti 135 ezer. Amúgy Pest, Fejér és Komárom-Esztergom kivételével tizenhat megyében alacsonyabb a helyi átlag az országosnál.

– A másutt is rossz csekély vigasz...
– Főként, hogy a tizenhatok közül az utolsók között vagyunk.

– Ebben a helyzetben mit tud segíteni a megyei szövetség?
– Nem szállunk le a témáról.

– Az eredmény...

– ...siralmas. Emellett közösséget nyújtunk, értelmes programokat adunk, főként a kistelepülésen élő, magányos időseknek. Sok helyen ugyanis a nyugdíjas szervezet az egyetlen, mely valamiféle időtöltési lehetőséget ad.

– Ehhez sok pénz kell. Mennyiből gazdálkodnak az idén?
– Kétmillióból...

– Karcsúnak tűnik: kevesebb mint 14 ezer forint jut egy tagszervezetre.
– A nagy megyei programokra elég. A helyiekhez viszont kell a polgármesterek segítsége: szerencsére partnerek, hiszen napi szinten látják a problémákat, s tenni akarnak ellenük. Ők igen.

Ezek is érdekelhetik