Közélet

2015.05.08. 07:52

Nem elég az állami gondoskodás, szemléletváltás is kell

Szakértők szerin egy célzott prevenciós programmal, az eddigieknél hatékonyabb módszerekkel kellene felhívni a figyelmet a HIV és AIDS jelentette fenyegetésre.

K. G.

Tavaly két gyermeket és három kamaszt is regisztráltak a betegek között, és soha ennyien nem haltak meg AIDS-ben egyetlen év alatt Magyarországon. Kettőezer-tizennégyben tizenöten, míg egy évvel azelőtt heten vesztették életüket, ezzel több mint a duplájára emelkedett az áldozatok száma. Szakértők szerint ezért a nem megfelelő felvilágosítás is felelőssé tehető. Szerintük egy célzott prevenciós programmal, az eddigieknél hatékonyabb módszerekkel kellene felhívni a figyelmet a HIV és AIDS jelentette fenyegetésre.



2014-ben 270 új beteget vettek nyilvántartásba Magyarországon, ez volt a legmagasabb szám az elmúlt harminc évben. Ez minden valószínűség szerint nem a betegek valódi száma, mert évekig lehet tünetmentes valaki. Ha nem megy el szűrésre, sokáig maga sincs tudatában annak, hogy fertőzött. Somogy megyében a betegek száma huszonkettő.
Még mindig nem nagy az érintettek száma, tehát járványról nem beszélhetünk, de elszomorító, hogy egyre több a beteg, és folyamatosan nő a HIV-fertőzéssel együtt élők száma hazánkban, állította Szlávik János osztályvezető főorvos, a fővárosi egyesített Szent István és Szent László Kórházból, ahol a kezelések zajlanak. Világszínvonalú módon, tette hozzá, mert a HIV ma már nem egyenlő a halállal, és akik a betegek közül gyógyszert szednek, nem is fertőznek tovább, akár napi egy tabletta bevételével 40-50 évig is élhetnek, és nem adják tovább a kórt feleségüknek vagy férjüknek, az anyák pedig egészséges kisbabát szülhetnek. Az az 1200-1500 ember, aki kontrollra jár, nem is okoz gondot a társadalomnak, a betegség terjedéséért azok a felelősek, akik nem tudják magukról, hogy vírushordozók.

– A legnagyobb gond, hogy felvilágosítás szinte semmi, civil szervezetek alig foglalkoznak a betegséggel, és a szűrések száma is alacsony – mondta Szlávik János. – A vidéken élőknek szinte esélyük sincs eljutni a szűrésekre. Pedig Angliában nemrég már az otthoni szűrést is engedélyezték, az internetről letölthető a gyorsteszt, amelynek alkalmazásával negyed órán belül megvan az eredmény.
 
A HIV-fertőzés ma már nagyon jól kezelhető, és a beteg életben tartható, ha együttműködik az orvosi hálózattal és a gondozókkal, hangsúlyozta Balog Attila, a Anonym Aids Tanácsadó Szolgálat (AATSZ) főorvosa. A HIV-pozitív lét egy jól karbantartható, krónikus állapot, a korai halálozásokat az okozza, hogy a betegség Magyarországon stigmatizálja a fertőzötteket. Hazánkban nem sikerült lebontani a korlátokat, helyette inkább az a jellemző, hogy az érintettek elbujdosnak a külvilág elől, pedig ha a gyógyszeres kezelésben bíznának, akár a háziorvosukkal együttműködve is egy könnyen kiszámítható állapotban tarthatnák őket.

Megjelent egy új generáció, a fele az új fertőzötteknek 30 év alatti, ők kevésbé törődnek a veszéllyel.
– Ennek az az oka, hogy a felvilágosítás sohasem volt jó az iskolákban, mert a tanárok nem mernek őszintén beszélni  – állítja Balogh Attila. – Az 1990-es években még úgy-ahogy működtek a szocializmusban megszokott társadalmi segítségnyújtás szabályai, de a 2000-es évektől megindult a romlás, a figyelem hiánya. Ennek isszuk meg a levét, ezért kell most többet költeni a kezelésekre. Pedig nem elég, hogy az állam gondoskodjon a rászorulókról, a HIV elleni küzdelemben az emberek szemléletének megváltozására is szükség volna.

Somogyi betegek tipikus életútja

Az Anonym Aids Tanácsadó Szolgálat telefonos segélyvonalat működtet, amelyre Somogyból is kapnak hívásokat. A megyébe azonban még nem hívták őket felvilágosítást tartani, pedig sokfelé utaznak az országban. Ezért Balogh Attila Somogyot és Kaposvárt kissé magába forduló környéknek tartja, ahol a helyi szexmunkásokkal és a meleg csoportokkal még nem tudták felvenni a kapcsolatot. Akinek gondja van, takargatja, aztán elutazik a Budapestre vagy Pécsre, ahol kezelést kaphat, vázolta a somogyi betegek tipikus életútját.  
A kaposvári Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szakközépiskola igazgatója, Trembeczki Csaba tapasztalata szerint nem mondható el, hogy a fiatalokat napjainkban sokat foglalkoztatná a HIV-fertőzés jelentette veszély. Alapvetően az osztályfőnöki órák anyaga a felvilágosítás, erre akár külső előadót is hívhatnak a pedagógusok. A diákok a védőnőnél is járnak vizsgálatokon, itt is szóba kerülhet a téma, tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!