Közélet

2015.06.30. 08:04

Lyukak a világhálón - Somogyban minden iskolában van internet

Kétszázöt iskolában nincs központi internetszolgáltatás, áll a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) felmérésében, mely szerint Somogy kivételével minden megyében akad ilyen intézmény – nemcsak kistelepüléseken, de még Budapesten is. Több helyen mobilinternetet használnak, ez azonban alkalmatlan oktatási célokra.

Vas A.

– A megyeszékhely állami iskoláiban megfelelő az internet-ellátottság, jó a sávszélesség, s a közelmúltban végpont-bővítésekre is sor került – tájékoztatott Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna, a kaposvári Kodály központi iskola főigazgatója. – Nálunk például 20 megabit/másodperc a sávszélesség, ami azt jelenti, hogy az oktatásban is megfelelően tudjuk használni a világhálót: a pedagógusok módszertani tájékozottságától függ, mennyire teszik meg, de a tapasztalat azt mutatja, egyre inkább élnek a lehetőséggel.



Azt azonban a főigazgató is elismerte, a számítógépek kétharmadát már le kellene cserélni, s az aktív tábláknak is lejárt a jótállása, vagyis ha meghibásodnak, mostantól már költséges lesz a javításuk. Hasonló a helyzet Balatonkeresztúron is, ahol – sok somogyi iskolával együtt – egy öt évvel ezelőtti pályázat során tudtak új számítógépeket venni.
– Egyszerre tizenhat diák tud internettel dolgozni – mondta Gelencsér Lászlóné, a Festetics Kristóf iskola igazgatója. – A sávszélesség megfelelő, ennek köszönhetően minden tantárgy oktatásában használják a kollégák a világhálót. A géppark viszont felújításra szorulna.

Ahogyan Szentbalázson is: a 21 gépet szintén fél évtizede kezdték használni, a Surján-völgyi településen azonban a sávszélesség sem megfelelő.
– Ha minden gépet egyszerre használnak a gyerekek, lelassul, gyakran le is áll a rendszer – magyarázta Keresztes Mária, az iskola igazgatója –, pedig az irodákban nem is ugyanazt a rendszert használjuk. Viszont a három épületünk között van wifi, igaz, nem mindig működik...

Remélhetőleg hamarost megoldódik a probléma: a kormányzati tervek szerint 2016 év végére minden Klik-es iskolában lesz központi internet, s hálózat-korszerűsítési program is indul, ám ehhez le kell cserélni az elavult routereket. Ennek köszönhetően megnőhet a jelenleg átlagosan négy megabit/másodperces sávszélesség – az ígéret szerint 25-50-re –, mely nagyjából egyszerre nyolc diák internethasználatát teszi lehetővé, vagy hogy egyetlen tanuló megnézzen egy HD-felbontású videót – szakértők szerint egy oktatási intézményben legalább 100 megabit/másodperces sávszélességre lenne szükség, míg a nemzetközi ajánlások száz diáknál egy gigányit, vagyis ezer megabitnyit mondanak.

Tíz év lemaradás

Jövőre lesz húsz éve, hogy elindult az iskolákat internet-kapcsolathoz juttató Sulinet program: 1996-ban mindössze 1600 netezésre alkalmas komputer volt a hazai közoktatási intézményekben. Két év alatt több mint másfélezer iskola kapcsolódott a programhoz, 2002-re pedig az általános iskolák húsz százaléka mellett a középiskolák nagy részében volt internet. A fejlődés ezután megtorpant, mára nagyjából évtizedes a lemaradás, a PISA-felmérés pedig azt mutatja, hogy a 15 éves magyar diákok hatvan százaléka digitális analfabéta, melynek egyik oka a nem megfelelő iskola informatika-oktatás: nem a felhasználásra tanítják meg a gyerekeket, hanem felesleges elméleti dolgokra. Ráadásul a közel negyedmillió iskolai számítógép nagy része elavult, jelentős részük több mint három éves.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!