Közélet

2015.07.03. 15:22

Hőségre felkészülni, ilyen, ha a tiszta erőből érkezik a nyár

Másodfokú figyelmeztetés a hőség miatt, szerdáig biztosan eltart a forróság, a hőmérséklet folyamatosan emelkedni fog a következő napokban. Vízpartokon van esély a felfrissülésre, de szombattól harmadfokú hőségriasztást lesz a hét közepéig.

mti, smkvi, hm

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra három dunántúli megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki a hőség miatt. A napi középhőmérséklet egyre több helyen 25 Celsius-fok közelében alakul, a legmagasabb hőmérséklet 30-33 fok között valószínű. Az előrejelzések szerint a következő napokban tovább fokozódik a hőség. Nagyon erős lesz az UV-B sugárzás is, a napon akár 15-20 perc alatt is le lehet égni.


   
A tartós kánikula miatt az országos tiszti főorvos szombattól szerda éjfélig az általa elrendelhető legmagasabb fokozatú, hőségriadót rendelte el. Ez akkor lép életbe, ha várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot. A tisztiorvosi hivatal és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri, hogy az elkövetkező napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. A kánikula elsősorban a szív-és érrendszeri problémákkal küszködők, az idősek és a kisgyermekek szervezetét viselheti meg legjobban, de a forróság az egészséges emberi szervezet számára is megterhelő lehet. Van pozitívuma is a hőhullámnak, hiszen a most 22 fokos Balaton hétvégére 25-26 fokig melegedhet.

Víz, víz, víz

– Kánikulában 10 százalékkal vagyis napi ezer köbméterrel nő a szolgáltatási területünkhöz tartozó 60 településen a vízfogyasztás, ami semmilyen nehézséget nem jelent az ellátásban – tájékoztatott Genczler István, a Kavíz Kft. ügyvezetője. – Ennek a növekedésnek akár az ötszörösét is tudjuk biztosítani. Kaposváron hőség idején naponta 11 500 köbméter víz fogy, de akár 16 ezret is tudnánk biztosítani, vagyis vízhiánytól nem kell tartani. Felállítottuk a kaposvári sétálóutcán a párakaput, hogy az arra járók hűsíthessék magukat.

Tópart és fürdő: aki teheti, a hőségben megmártózik. Szabó-Löffler Zita,a kaposvári Élmény- és Gyógyfürdő Kft. ügyvezetője arról számolt be: lényegesen több csoport érkezett júniusban a virágfürdőbe, mint tavaly, főleg diákok, s elsősorban a Dél-Dunántúlról. Részben a strandra, részben a fedett élményfürdőbe váltottak belépőt, az aktuális időjárástól függően. – Az egy évvel korábbihoz hasonlóan hűvös és csapadékos volt az első nyári hónap, így is összességében 1200-al többen, mintegy 25 ezren látogatták a kaposvári fürdőt – tudtuk meg. – Az előrejelzéseknek megfelelően most már várjuk az igazi kánikulát: olyankor naponta 2-3 ezren is hűsölnek a medencékben.


Lüktető fejfájás

– Testünk normális körülmények között  izzadással hűl le, de nagyon nagy hőségben elveszítheti ezt a képességét – tudtuk meg. – Ilyenkor gyorsan emelkedik a test hőmérséklete, ami hőgutát okozhat. Ez igen komoly állapot, károsíthatja az agyat és más szerveket, esetenként akár halálos kimenetelű is lehet. A hőguta tünetei a vörös, forró és száraz bőr, a szapora pulzus, lüktető fejfájás, szédülés, émelygés, zavartság vagy tudavesztés. Ha valakinél a fentieket tapasztaljuk, hívjuk a mentőket, Addig, amíg megérkezik a segítség, fontos a beteg lehűtése.

 

Ezek is érdekelhetik