Közélet

2015.08.28. 12:15

A halál teherautója: 4 gyerek és 8 nő a 71 áldozat között

Összesen 71 menekült holtteste került elő a csütörtök délelőtt Ausztriában talált, magyar rendszámú teherautóból. Az áldozatok között négy gyermek és nyolc nő van. Az Index információja szerint az ügy fő gyanúsítottja egy libanoni származású bolgár állampolgár, aki két másik társával van őrizetben Magyarországon.

Sonline/Index.hu

A burgenlandi rendőrség tájékoztatását figyelve az Index.hu cikkében arról számolt be, hogy a hússzállító teherautó szerda hajnalban indult el Budapestről. A raktérben lévő menekültek még Magyarországon fulladhattak meg.  Az osztrák rendőrség egyik illetékese azt mondta: a teherautó rakterében nem volt lehetőség szellőzésre. A raktér oldalán hosszú vágás látható: nem tudni, hogy ezt az embercsempészek vagy a kitörni próbáló menekültek vágták.

A járműben nyolc nő és négy gyermek, köztük egy egy-két éves korú kislány holttestét is megtalálták. Az autóból összesen hetvenegy holttestet emeltek ki igazságügyi orvosszakértők. A rendőrség szerint az áldozatok szír menekültek, mert a holttestek között egy szír útlevelet találtak. Az mindenestre kizárható, hogy az áldozatok afrikaiak lennének.

Az ügy fő gyanúsítottja egy libanoni származású bolgár állampolgár. Két másik gyanúsított is van: egy másik bolgár állampolgár, és egy férfi magyar (más források szerint szintén bolgár) iratokkal, de az ő állampolgársága egyelőre tisztázatlan. Mindhárom gyanúsított Magyarországon van őrizetben, mondta az osztrák főügyész. Négy másik gyanúsított is van, ők szabadlábon védekeznek. 

A hírportál korábban azt írta, hogy a teherautó magyar Z-betűjelű rendszámmal közlekedett. A jármű korábban egy szlovák húsipari cég tulajdonában volt. A szlovák Hyza cég sajtóközleményt adott ki arról, hogy 2014-ben 13 teherautójukat eladták, amelyek közül egy Magyarországra került.  Az Index kinyomozta, hogy a hűtőkocsis teherautót először egy szlovák vásárolta meg, majd tőle a magyar Mastermobilker Kft. vette meg. A gépjárművekkel kereskedő, 2013-ban 308 milliós árbevételt produkáló Mastermobilker Kft. tulajdonosa a kecskeméti Kondor János, és a cég ügyvezetője is ő volt idén májusig. Ekkor egy Dorohi Ruslan nevű ukrán vette át a vállalkozást. Kondornak egyébként jó néhány megszűnt, felszámolás alatt lévő cége is van, többek között cateringgel, büféüzemeltetéssel foglalkozók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!