Közélet

2015.08.23. 13:19

Különleges, ritka aranysakált lőttek ki Barcsnál - fotók

Különleges vad akadt Rigóci Baráti Vadásztársaság egyik puskacsövére. Ligl Norbert egy ritka fehér aranysakált ejtett el péntek este.

Jeki Gabriella

Kürtszó hangzik fel az esti sötétségben, szombaton este terítékre gyűltek a Rigóci Baráti Vadásztársaság vadászai. Sötétzöld levelek és ágak között egy piszkosfehér aranysakál fekszik a „ravatalon”, a végtisztességet maga az elejtője, Ligl Norbert vadőr adja meg neki.
– Pénteken este nyolc óra magasságában a barcsi gázfogadó állomástól nem messze, közvetlenül a betonút melletti zabtarlónál vadásztam – mondja a hivatásos vadász, akit teljesen váratlanul ért az aranysakál megjelenése, ugyanis ezen a területen korábban soha nem láttak a csúcsragadozóból egy példányt sem. – Három fiatal állat tűnt fel, és rögtön láttam, hogy az egyik feltűnően világos. Sikerült nem túl messziről elejteni, és azonnal kimúlt.

Somogyban ez már nem az első puskacsőre kapott aranysakál. Az elmúlt években Lakócsán, Petesmalomban és Csokonyavisonta környékén is ejtettek el vadászok. Összesen azonban csupán 5-6 ilyen fehér szőrű egyed került terítékre az egész országban, ezért is számít igazi ritkaságnak.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Ligl Norbert és a zsákmányállat
[/caption]

– A területünkön minden évben átlagban tíz aranysakál esik el, egy árnyalatnyi növekedés azonban tapasztalható – teszi hozzá a vadőr. – Ez annak tudható be, hogy Somogy déli részén található a legnagyobb sakálsűrűség, ahol bizony előfordulhatnak ilyen ritka színváltozatok is.
Az első aranysakál példány Ligl Norbert még 1995-ben ejtette el helyben, akkor még mindenki szájtátva nézte. Azóta ez már kis túlzással mindennaposnak mondható, hiszen Somogyban él a Magyarországi sakálállomány körülbelül fele.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!