Közélet

2015.08.14. 16:02

Ökológiai lábnyomszámítás az erdei táborban

A Sziágyi Erdei Iskolában minden évben más téma köré épülő a nyár tábor, ahol a gyerekek többek közt előadásokon, foglalkozásokon, kirándulásokon vettek részt.

J. G.

Ökológia, fenntartható fejlődés, megújuló energiaforrások, szelektív hulladékgyűjtés, komposztálás. Mindez és még sok minden más a környezettudatosság jegyében a Sziágyi Erdei Iskolában, ahol most zárult az ötödik Erdei hangya öko-tábor. A minden évben más téma köré épülő nyári vakáción a gyerekek többek közt előadásokon, tantermi foglalkozásokon, kirándulásokon vettek részt, de ökológiai lábnyomot is számítottak.



– Hogyan hat az elszórt hulladék, szemét a környezetünkre? – szembesültek a kérdéssel az erdőben, így válva környezettudatos erdőjárókká a jövőben.
Ezútal a 25 általános és középiskolás táborlakó közt négy német kisgyerek is akadt.
– Együttműködő, befogadó és aktív csapat alakult ki, akikkel mindjárt az elején csoportokat alakítottunk ki, saját zászlókkal és címerekkel – meséli a tábor szervezője, Jákliné Mihály Bernadett erdei iskola vezető. – A tábort az úgynevezett Klíma fogadalommal kezdtük, majd öko-munkatervet készítettünk, a meglévő ismereteink előhívása alapján.

Az egyhetes tábor sokrétű öko-programot kínált: bejárták a Nagysallér-Petesmalom turisztikai tengely egy szakaszát, megismerték a helytörténeti nevezetességeket a Rinyabesenyői erdőben, megcsodálták a kandeláber fenyőt és a Sissy fákat, vadlest tartottak a Sziágyi mezőben és a vadföldön, éjszakai bátorság próbán vettek részt.

– A céljaink között szerepelt a fenntartható életre nevelés, amit különböző játékos foglalkozásokon gyakoroltunk – tette hozzá az iskola vezetője. – Megnéztük, hogy mit vásárolunk a boltban: csipszet, csokit, egészséges és egészségtelen dolgokat tettünk az asztalra, és miután mindenki eldöntötte, hogy mit vásárolna meg, elemeztük és megnéztük az összetevőit.
A tábortűz, a finom és egészséges ételek, a rengeteg mozgás azonban egy nap sem maradt el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!