Közélet

2015.08.02. 16:18

Turizmusbarát polgármesterek kedvenc ételei Nagyszakácsiban

A polgármesterek kedvenc ételei, pogácsaszaggató- és sütőverseny Nagyszakácsiban. A turizmus helyzetéről is beszélgettek a településvezetők a kemencék, bográcsok mellett.

Vigmond Erika

Azt tartja a mondás: a férfiakhoz a hasukon keresztül vezet az út. Meg a polgármesterekhez is. A turizmusbarát polgármesterek nagyszakácsi találkozóján a gasztronómia állt a középpontban. Korábbi években a Királyi Szakácsok Nyomdokán elnevezésű rendezvény felvezetése volt a turizmusbarát polgármesterek találkozója. Bár a királyi szakácsverseny korszaka úgy tűnik lezárult, a településvezetők továbbra is összejönnek Nagyszakácsiban augusztus első hétvégéjén.



Kövér István Attila, a házigazda település polgármesterétől megtudtuk: ezek a találkozók is átalakultak az évek folyamán, a kezdeti konferenciák hivatalossága kiszorult, s a kötetlenebb beszélgetések kerültek előtérbe. A bográcsok, kemencék mellett ki lehet vesézni a legfontosabb problémákat, megismerni a települések törekvéseit a turizmus területén, vagy csak barátkozni és megkóstolni a másik ételét. Akár a falusi vendéglátás két alapvető kellékét is jelképezte a frissen sült omlós pogácsa és a kupica házi pálinka, melyeket szinte kötelező volt megkóstolnia minden betérőnek. A hagyományokhoz híven először a pogácsáknak fűtötték fel a kemencéket: kúsztak is az illatok a kapros, túrós, lilahagymás, paprikás, diós, s más ízesítésű pogácsák felől, a mesztegnyőiek pletyka-pogácsájáról nem is beszélve. Később pedig polgármesterek kedvenc ételeivel versengtek a csapatok. A kínálatban egyértelműen látszott, hogy Somogy vadban gazdag.
– Nagyon szeretem a mustáros, hagymás, fokhagymás párolt szarvast, de nekem nem sikerül olyan jól elkészíteni, mint a Margitkáéknak– dicsérte csapatát a varászlói polgármester, Kuti Lászlóné. A gasztronómiai rendezvények a megkérdezett polgármesterek szerint a turizmus középpontjában állnak, mivel, ahogyan Kuti Lászlóné is megfogalmazta, az emberek szeretik a különleges ízeket. Varászlónak is van gasztronómiai rendezvénye: bár náluk négy település – Varászló, Somogysimonyi, Inke és Pat fogott össze, hogy forgó rendszerben minden évben egyikük szervezi meg a halászléfőző versenyt.

A saját termelésű alapanyagokból, húsgombócos tüzes lecsót főző Somogy Megyei Falusi Turizmus Szövetség titkára, Darabos Zsuzsanna kérdésünkre arról is beszélt: a gasztronómia vonzereje, hogy mindenki szeret enni. Az egyensúlyt abban kell megtalálni, hogy ezek a rendezvények ne legyenek egymás konkurenciái.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!