Közélet

2015.08.24. 08:09

Vízibiciklihez mentőmellényt! Ma is élhetne még több fiatal...

Már 2002-ben az Országos Rendőr-főkapitányság azt javasolta, minősítsék át a vízibiciklit fürdőeszközből vízijárművé, s tegyék kötelezővé a kötelet, a mentőgyűrűt, s a mentőmellényt.

Fónai Imre

A parttól két és fél kilométerre(!) tekert már apa és kamasz fia vízibiciklin augusztus 20-án Balatonszemesről Zánka irányába tartva, amikor elfáradtak a nagy hullámzásban és segítséget kértek. A fonyódi vízirendőrök mindkettőjüket a hajójukba emelték. Ez tehát szerencsés véget ért, ellenben ezen a nyáron is több vízibiciklis eset végződött tragédiával, nemrég Balatonlellénél egy nevelőintézetis fiú és a segítségére siető férfi is a Balatonba fulladt. A híradások szerint a parti kölcsönzős felkínálta a vízibicklizni induló csapatnak a mentőmellényeket, de nem vették igénybe. 
Mentőmellényt a vízibiciklizőkre, kötelező jelleggel – többen az idei nyár rossz tapasztalatait összegzik e javaslattal, egy sokat látott balatoni vitorlás szerint a vízibicikli a legveszélyesebb vízi sporteszköz, „akkor is, ha az illetékesek homokba dugják a fejüket”, mert „a mély vízig pedáloznak vele, beugranak róla, de nem, vagy nem jól tudnak úszni és elmerülnek”.



Nincs új a nap alatt: 2002-ben (abban az évben tizennyolcan fulladtak a Balatonba!) írtuk meg, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság illetékese azt javasolta, minősítsék át a vízibiciklit fürdőeszközből vízijárművé, s tegyék kötelezővé a kötelet, a mentőgyűrűt, a mentőmellényt. Egy katasztrófa-védelmi szakértő akkor arról beszélt: az önkormányzatok írhatnák elő például a mentőmellény használatát, ám jogszabályi kötelezés híján nem teszik. Abban már akkor egyetértettek a szakemberek: tarthatatlan, hogy a vízibicikli a gumimatraccal egy kategória legyen...

„Az egyszerű íratlan szabályoknak a betartásával még ma is élhetne több olyan fiatal, aki az elmúlt időszakban életét vesztette a saját felelőtlensége miatt a Balatonban” – írja közleményében a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság az idei vízbefulladásos esetekre reagálva. „A halálesetek döntő többsége hőségriadó ideje alatt, rendkívüli melegben történt, amikor mindenki kereste a tavak hűsítő vizeit. A vízbefulladásokban idén is sok a közös pont, elsősorban fürdőeszközök (például vízibicikli, strandkajak) használata során, rosszul úszó, vízbiztonsággal, helyismerettel nem rendelkező fiatal férfiak váltak áldozatául saját felelőtlenségüknek. A tragédiák során látható, hogy a fiatalok a veszélyérzet teljes hiánya mellett olyan mély vízre merészkedtek az általuk használt vízibiciklikkel vagy egyéb fürdő eszközökkel, amely már önmagában is veszélyes, ha valaki nem tud megfelelően úszni, vagy nem képes fizikailag megoldani egy-egy gyorsan kialakult vészhelyzetet. A mély vízben egy rossz manőver, vagy szándékos vízbe ugrás után azonnal bekövetkezik a tragédia. Az esetek közös jellemzője még, hogy nem kötődnek jogsértéshez, tehát nem sértik meg a tragédiát elszenvedettek a fürdésre, víziközlekedésre vonatkozó jogszabályokat. A vízirendészetnek ezért nincs lehetősége a közvetlen beavatkozásra, egyetlen megelőzési esély a felelős viselkedés megszilárdítása érdekében a figyelemfelhívás, a természetes vizek, tavak, folyók veszélyeire felhívó tájékoztatás”.

Merthogy 2002 óta a szavakat nem követték tettek...

Harmincmillió

A Balaton Fejlesztési Tanács idei igen csak szűkös, hetvenmilliós támogatási keretéből harmincmillió jut a köz- és vízibiztonság növelésére – írtuk meg a szezon elején. Ebből és hasonló pályázati pénzekből egyrészt hatékonyabb tájékoztatásra és esetlegesen arra is futhatná, hogy a vízibicikli-kölcsönzősök beszerezzék a szükséges védőfelszerelést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!