Közélet

2015.10.15. 06:00

Állami föld, vegye-vigye! Bábonymegyeri földet is vittek Orbán háza elé

Indul az állami földek eladása; Somogyban az első ütemben 44, a másodikban 28 három hektár alatti földdarabot hirdetett meg a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA). Ezekre az általában bérlettel nem terhelt és többségében osztatlan birtoktestekre nem lesz licit, a vételi ajánlatok alapján döntik el, ki veheti meg.

Fónai Imre

Észak-Somogyban kevesebb az eladó föld – derül ki az NFA honlapján közzétett listából. Az első ütemben Andocson és Kisbajomban szántak a legtöbb földdarabot eladásra, hármat-hármat. Hét somogyi településen két földdarab vár vevőre: Csokonyavisontán, Csökölyben, Hedrehelyen, Nagyatádon, Porrogszentkirályon, Szabáson és Zamárdiban. A legnagyobb terület az egyik szabási, ezt a 2,8 hektárt 1,7 millió forintos minimáláron kínálja az NFA. Egy zamárdi 2,4 hektár ér e szerint a legtöbbet, amit 2,3 millió forintért hirdettek meg.



A második ütemben számos mini, egy hektár alatti földrészletre lehet ajánlatot tenni, ezen a listán 28 somogyi földdarab szerepel, három területtel Hedrehely, Nagyatád és Teleki „vezet”. Egy kaposújlaki földdarab 0,0009 hektáros és 240 forintos minimáláron hirdette meg a földalapkezelő...

Az adott ingatlanokhoz rendelt minimális ellenértéket értékbecslési szakvélemény figyelembevételével határozta meg az NFA, alacsonyabb vételi árat nem lehet ajánlani. Árajánlatot tenni csak az NFA honlapján (www.nfa.hu) található űrlap kitöltésével lehet. Ezeket kizárólag személyesen, vagy meghatalmazott útján lehet benyújtani a földrészlet fekvése szerinti illetékes megyei kirendeltségen, Somogyban az NFA Somogy Megyei Kirendeltségén (Kaposvár, Dózsa György út 16.). Az NFA felhívja a figyelmet: amennyiben egy ingatlanra több vételi ajánlat is érkezik, akkor a legmagasabb árajánlatot tevő személlyel köt adásvételi szerződést. Azonos ajánlati árak esetén az elővásárlási rangsorban előrébb álló személy lesz az NFA által támogatott vevő. Több azonos ranghelyen álló elővásárlásra jogosult ajánlattevő közül pedig sorsolással kell kiválasztani a szerződő felet.

A vételi ajánlatok beadási határideje 2015. november 27-e, 12 óra. A bontások időpontját is a honlapján teszi majd közzé az NFA. Csütörtökön pedig a három hektárnál nagyobb, licitre bocsátandó földdarabok listáját hirdetik meg.

E közben az ellenzéki pártok az Alkotmánybírósághoz fordulnak, attól várva, hogy megakadályozza az állami földek éppen most induló eladását. A pártok egyedileg is akcióznak, az LMP forgalomlassító tiltakozást szervezett másfél hete, az Együtt pedig a napokban tizenhat településről vitt termőföldet zacskókban Orbán Viktor felcsúti háza elé. Bábonymegyeri föld is került az Orbán-ház kerítéséhez, hiszen éppen a közelmúlt földbotrányaiban érintett településekről (Kishantos, Kajászó, Mezőhegyes, Hortobágy, stb.) gyűjtöttek földet a párt aktivistái. A Népszabadság tudósítása szerint mire a rendőrök megjelentek, már véget is ért a megmozdulás, figyelmüket a tizenhat földzacskó nem keltette föl.

– Nem volt tudomásunk róla – felelte Horváth János, a Földet a gazdáknak bérletpályázaton indult, de földet nem nyert bábonymegyeri gazda, amikor az Együtt felcsúti akciójáról kérdeztük. Felvetettük neki, hogy talán hatékonyabbak lennének a hasonló akciók összehangoltan (ő ugyanis az LMP-hez áll közelebb, bábonyi gazdatársa, Gál Ferenc az LMP színeiben indult az országgyűlésiképviselő-választáson – a szerző), amire Horváth azt válaszolta: – A lényeg, hogy minél többen minél több alkalommal felhívjuk a figyelmet a problémára.

Feltűnő gyorsaság

Kevés az információ – kifogásolják a gazdák. Egyrészt a meghirdetett földrészleteket nehéz beazonosítani, hiszen csak a helyrajzi számukat adja meg az NFA. Másrészt a felkészülési időt is keveslik, hiszen érthetetlen gyorsasággal vezénylik le a földeladást; szűk másfél hónapos ajánlattételi időt szabnak, év végére végezni akarnak mind a 380 ezer hektárral, a három hektár fölötti területek licitjeivel is.
       

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!