Közélet

2015.11.12. 07:47

Biztonságot akarnak! Rendőrök csengetnek be az aláírókhoz

Végigjárják és kifaggatják a rendőrök azokat, akik aláírták a donneri és cseri rendőrőrs létesítéséről szóló aláírásgyűjtő ívet, tudatta velünk egy olvasónk.

K. G.

A lakosok nagyobb biztonságot szeretnének teremteni a két városrészben. Ezekről a rendőri látogatásokról szóló jelzések az Együtthöz is eljutottak, a nyáron a párt indította az aláírásgyűjtő akciót. A helyiek közül sokan azt kérdezik, hogyan kerültek az adataik és az aláírásuk a rendőrséghez.



– Mi a városházán adtuk le az összegyűlt aláírásokat. A napokban kaptunk egy levelet Kéki Zoltán címzetes főjegyzőtől, hogy nyitottak a probléma megoldására. Úgy fogalmaztak, hogy Kaposvár biztosított már helyiséget az elmúlt években a donneri és cseri városrészben, ahol a körzeti megbízottak fogadták a lakosságot, azóta azonban ez a gyakorlat megszűnt. Amennyiben a rendőrség egy őrs kialakításához épületet igényel, a város nem zárkózik el ettől. Az összegyűlt aláírásokat továbbították a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének, Piros Attila dandártábornoknak – mondta Pintér Lóránd, az Együtt választókerületi elnöke, aki hozzátette: a napokban indult rendőrségi érdeklődés jelzi, hogy komolyan foglalkoztatja a rendőri vezetést a rendőrőrs ügye, ezt köszönik.

– Az 1723 aláírás olyan tömegtámogatást jelent, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni. A helyszínen folytatott beszélgetésekben a helyiek komoly, félelmet keltő eseményekről számolnak be: garázdaság, vagyon elleni bűncselekmények, a közrend megzavarása. Egyesek beszólogatnak a járókelőknek, és autóval rodeóznak az utcán – folytatta a politikus.

– Mindenkit felkeresünk, aki a két városrészben él, de nem az aláírásgyűjtő ív alapján – mondta Piros Attila dandártábornok, megyei főkapitány. – Fontos, hogy adjunk a véleményére annak, aki aláírta a dokumentumot, de azokhoz nem fordulunk, akik a megye más részén élnek, de ők is csatlakoztak az aláírásgyűjtéshez. Kétszáz embert már elértünk eddig. Egy anonim kérdőívet töltenünk ki velük, hogy váltak-e már bűncselekmény áldozatává, biztonságban érzik-e magukat. Egy tájékoztatót is kapnak a körzeti megbízottak fényképével és telefonszámával. Tavaly is folytattunk hasonló megkereséseket. A Donnerben és a Cserben egyébként megerősített szolgálatot látunk el. Jelen pillanatban nincs olyan objektum, amire rámutathatnék, hogy ez lesz a rendőrs, de még nem is vagyok biztos benne, hogy ez az adekvát válasz a helyiek problémájára...

Zaklatni tilos!

Vajon a jogszabályoknak megfelelő módon keresik fel az íven szereplő aláírások tulajdonosait a rendőrök? Nem jogszerűtlen a rendőrség fellépése, ha csupán véleményezésre kérik fel az aláírásgyűjtőket, elemezte a helyzetet lapunk kérésére Kolláth György alkotmányjogász. A kérelmek, panaszok előterjesztése nagyon fontos petíciós jog, ezeket a közhatalom megvizsgálja, de előírás, hogy kimondottan abban a körben kell maradni, amelyről a petíció szól. Ha ezt véleményezésre átadták a rendőrségnek, az nem szabálytalan, tette hozzá. Ha a rendőrök csak konkrétumokat keresve, kiegészítést kérve csöngetnek be az aláírókhoz, az nem vet fel aggályokat, de ha ez zaklatásként folyik, az sérti az alaptörvényt. Vagyis a rendőrök közeledését bárki elháríthatja. A rendőrőrs létesítése egyébként miniszteri hatáskör, mondta Kolláth György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!