Közélet

2015.11.07. 15:09

Húszezer üres ház: minden hetedik ingatlan lakatlan Somogyban

Tíz év alatt harmadával, 15 ezerről húszezerre nőtt a nem lakott ingatlanok száma Somogyban, ugyanezen idő alatt a teljes lakás-, ház- és nyaralóállomány tízezerrel, 140 ezerre bővült, ami hét százalékos növekedés. A megyében jelenleg minden hetedik ingatlan lakatlan, s ezzel az épületek kihasználtsága itt az országban a legrosszabb – 14,6 százalék -, a lista második helyén álló Zalában is 1,1 percenttel jobb a helyzet.

Vas A.

– A valamivel több mint húszezer nem lakott ingatlan egy részét befektetésnek szánták tulajdonosaik, a másik véglet pedig a már teljesen rom épületek – mondta Fábián Éva megyei főépítész. – Nagyjából 14 ezer épületet sohasem használnak, s nagyobb részük a kisebb, jellemzően a zsáktelepüléseken található.
A megyei főépítész felmérése alapján a megyében öt faluban – Őrtiloson, Nagyszakácsiban, Segesden, Vízváron és Csokonyavisontán – száznál több üres ingatlan található, s a barcsi és a csurgói járás több települései közül több olyan is akad, ahol a házak harmadában nincs lakó.

– Pedig az üres épületek nagy része lakható lenne – jegyezte meg Fábián Éva, aki szerint átfogó programmal állami bérlakásokká lehetne alakítani ezeket az ingatlanokat, s ezzel a hajléktalankérdés mellett a bajba jutott családoknak is megoldást lehetne kínálni.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alátámasztják a megyei főépítész állítását. A nem lakott somogyi házak-lakások háromnegyede ugyanis téglaépület, s csak 18 százalékuk vályog, utóbbiak jellemzően 1946 előtt épültek, a lakatlan ingatlanállomány hatvan százaléka viszont 1960 utáni. Több mint harmaduk összkomfortos, 43 százalékuk komfortos, s csak hatoduk komfort nélküli. A lakatlan épületek 98 százalékába van bevezetve a villany, tízből kilenc vezetékes vízzel, nyolc meleg vízzel rendelkezik, 83 százalékában van vízöblítéses vécé, s közel kétharmaduk csatornázott. Az ingatlanok 42 százaléka két-, 30 százaléka háromszobás, a leggyakrabban 60-80, illetve 80-100 négyzetméteresek.

– Az üresen álló ingatlanok számának alakulása jól mutatja egy falu jövőképét – tette hozzá Fábián Éva. – A lakatlanná váló házak növekedésével ugyanis együtt jár a népességfogyás, s az elmúlt negyven év tendenciáit figyelembe véve 116 somogyi település veszélyeztetett, hogy fél évszázadon belül teljesen elnéptelenedik. Ha egyenes arányúnak vesszük a lakosságvesztést, Somogyacsából 11, Gadácsról húsz év múlva eltűnik az utolsó lakó. Az aprófalvak nagy részéből az elkövetkező 25 évben kihalnak az őslakos 65 év felettiek, a fiatalok pedig elhagyják a településeket, vagy már el is költöztek. Az üresen maradt házakat pedig előbb szétlopják, majd szép lassan bekebelezi őket a természet.

Ahogyan például Kakpusztát, mely a hatvanas évektől kezdett hanyatlani, s ma már csak néhány házrom és az elvadult temető emlékeztet rá az erdő mélyén.
– Elsőként mindig a külterületek néptelenednek el – magyarázta a megyei főépítész –, aztán a kisfalusi belterület. A folyamat persze nem újkeletű: a megyei önkormányzat épületében hatalmas márványtáblákon olvashatóak az eltűnt somogyi települések nevei...

Fábián Éva külön fájlalja, hogy minden egyes romba dőlő házzal egy-egy hajdani család rengeteg pénze és energiája lesz az enyészeté.
– Az a baj, hogy lakatlan ingatlanok nagy része magánkézben van, alig két százalék az önkormányzati tulajdon – mondta a megyei főépítész. – Ha állami kézben lennének, bérlakásokká lehetne alakítani őket, ráadásul a rendbetételük rengeteg munkalehetőséget adna a környékbelieknek. Csak az a baj, hogy például a fővárosban, ahol rengetegen küzdenek lakásproblémákkal, nem preferálják a vidéki életet. Pedig az ottani ingatlanárak töredékéért juthatnának családok normális otthonhoz például a somogyi falvakban.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy az állam is befektethetett volna a lakatlan ingatlanokba, mondjuk a hitelválságba került családoknak épített ócsai lakópark helyett: a Pest megyei településen 2,4 milliárd forintból építettek nyolcvan házat – ennyi pénzből Somogyban akár tucatnyi falut is meg lehetett volna vásárolni...

Befogadó falu lehet a megoldás

Az üresen álló falusi házak hasznosításának egyik jó példája két heves megyei település, Tarnabod és Erk. A két településre 2004-ben, illetve 2008-ban érkeztek budapesti hajléktalan családok a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a szociális tárca és a Hajléktalanokért Közalapítvány által létrehozott Befogadó falu program keretében – eredetileg száz, hátrányos helyzetű kistelepülés számára írták ki –, s a famíliák többségének sikerült gyökeret vernie új lakóhelyén.

Az ingatlanok mellett a kerti gazdálkodáshoz szükséges eszközöket, állatokat, növényeket kaptak, s a helyiek is jól jártak érkezésükkel, hiszen a településeken komfortnövelő beruházásokat hajtottak végre, sőt, Tarnabodra egy üzem is települt, mely ötven embernek ad munkát. Vélhetően ilyen feltételekkel sok somogyi kistelepülés fogadna betelepülőket...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!