Közélet

2015.11.27. 15:28

Vége a sok évig tartó kálváriának: tiszta víz folyik a csapból

Sok évig tartó kálvária után végre tiszta ivóvíz folyik a barcsi és tíz környékbeli település csapjaiból. Befejeződött a barcsi kistérség társult településeinek másfélmilliárdos ivóvízminőség-javító beruházása.

J. G., K. G.

Tíz település (Barcs, Babócsa, Bolhó, Drávagárdony, Drávatamási, Kastélyosdombó, Komlósd, Péterhida, Rinyaszentkirály Somogyaracs) lélegezhetett fel végre, hiszen a vezetékes vízhez kapcsolódó minőségi és élvezeti problémák miatt rengeteget kellett bosszankodniuk. A víz színe és a szaga is hagyott kivetnivalót maga után, és a fürdés, mosás sem volt mindig egyszerű feladat. Emellett a víz minősége sem felelt meg a kormányrendeletben meghatározott feltételeknek. A nyári havaria helyzet aztán feltette a pontot az „i”-re, Barcson közel egy hónapig lajtos kocsi hozta a vizet a hálózat baktériumos fertőzöttsége miatt.



– Egy 2009-ben indult, igen hosszú folyamat lezárásához érkeztünk, és végre minden problémát megoldottunk – mondta a pénteki zárórendezvényen Karvalics Ottó, Barcs polgármestere. – Most már új vízbázisról érkezik az egészséges ivóvíz a barcsiakhoz egy korszerű víztisztítási technológia alkalmazásával.

Másfél millió forintból új, parti szűrésű törpe csápos kút épült Barcsnál a Dráva mellett. Innen a víz már egy új vezetéken jut el a barcsi vízműtelepre. A már megtisztított víz ezentúl távvezetéken jut el a fogyasztókhoz. Emellett a drávagárdonyi vízműnél vízkezelő-berendezés csökkenti a helyi kút vas, mangán, arzén és ammónium tartalmát.

– Összesen 1630 folyóméteren hálózati és 164 csomóponti rekonstrukció történt, szinte a teljes hálózat tisztítása megvalósult – tájékoztatott Szabadics Attila, a kivitelező Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt. alelnöke, aki készre jelentette a munkát. – Most akkor szavak helyett folyjon a tiszta ivóvíz!
A most zárult beruházásnak köszöhetően nem csak a lakossági panaszok szűnhetnek meg, hanem 16 ezer lakos egészséges vízzel való ellátása is megoldódik. A DRV Zrt. azt ígéri, a napokban beáll a fertőtlenítő szerek adagolása is egy optimális szintre, így hamarosan nem kell már klór-dioxidos víz miatt sem bosszankodnia a dél-somogyiaknak.

Megújult a vízellátás

Cikkünk nyomán sikerült megoldani egy vízellátási problémát Bolhón. A régi határőrségi épületek rendszerén keresztül jutott ugyanis vízhez egy utca a településen, azonban a régi, elavult vezetékekből rozsdás, büdös víz folyt sokáig. A lakók lapunknak panaszolták el a helyzetüket. Egy négy-ötmillió forintos beruházással, a barcsi többcélú kistérségi társulás támogatásával a fővezetékre kötöttek rá a helybeliek, kikerülve így a régi, rossz rendszert. Az önkormányzat a földmunkák elvégzésekor közmunkásokkal segített, tudtuk meg Horváth Csaba bolhói polgármestertől. Jelenleg ezen a részen is ugyanazt a vizet kapják a lakók, mint másutt a faluban, ahol nincs minőségi probléma. Eddig Bolhó-Babócsa térségéből egy kútról érkezetett az ivóvíz, a jövőben azonban Barcsról kaphatják majd. Azt remélik, hogy ettől csak javul az ellátás, mert a bolhóiak hallottak ugyan arról, hogy Barcson volt gond az ivóvízzel, de úgy tudják, hogy már elhárították a hibákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!