Közélet

2015.12.14. 08:00

Eltört a keze, de a gondnok nem vitte kórházba a falubusszal

Felháborodva fordult hozzánk Dávid József kisberényi olvasónk, aki azt állította: a feleségének eltört a keze, és hiába kérték a falubusz vezetőjét, hogy szállítsa kórházba az asszonyt, ezt megtagadta nekik.

K. G.

– A nejem elesett, és másnap lett rosszul. Kórházba akartunk jutni, de nem kaptunk segítséget a falugondnoktól. Nagyon helyes, hogy van ez a szociális szolgáltatás, de úgy vélem, hogy pofára megy, ki szállhat fel a falubuszra. Nem tagadom, mehettünk volna mentővel is, de azt nem akartuk igénybe venni. Végül két, háromezer forintért a szomszéd vitte be autóval a feleségemet a fonyódi rendelőintézetbe, ahol megröntgenezték, és begipszelték a kezét – mondta a 65 éves férfi.



– Megviselt az eset, mert a falubusz vezetője azzal indokolta, hogy nem segít, hogy neki papírmunkát kell végeznie – fűzte hozzá a feleség. – Ez már a második eset, amikor pórul jártam vele. Egyszer otthagytak a marcali kórházban, elment a falubusz azzal, hogy a sofőrnek ebédet kell vinnie. Elég sokára végeztem a kórházban, a lányom szállított haza autóval, de mi lett volna, ha éppen lerobban a kocsija? Akkor már olyan késő volt, hogy a busz sem járt. Tudjuk, hogy az az utasítás, három embernél kevesebbet nem szállíthat a falubusz!

Horváth Krisztián polgármester nem tagadta, hogy költségvetési okokból valóban három embernél kevesebbet nem szállítanak, de Dávidék konkrét esetében nem tartotta indokoltnak a fuvart.
– A hölgy annyit mondott a falugondnoknak, hogy nem megy-e Fonyód felé, mert neki meg van dagadva a keze. Reggel nyolc órakor állított be, és úgy vélte, hogy a falugondnoknak kutya kötelessége, hogy elvigye – mondta a településvezető.

A kisberényi önkormányzat tavaly nyerte egy pályázaton a falubuszt. Mindennap kétszer, 9 óra és dél körül közlekedik a járat Lengyeltóti és Kisberény között. Az ebédet hozza, bevásárol az időseknek, előzetes egyeztetés alapján beteget is szállít. Egy nappal korábban kell szólni, mert a falugondnoknak előre megszabott programja van. Nem kivételeznek senkivel, a sürgős esetekkel azonnal Lengyeltótiba indulnak, mert ott is van orvosi ellátás, Fonyód viszont 25 kilométerre található. Viszonylag nagy a jármű, 10 liter benzint fogyaszt 100 kilométeren, sokba kerül a tankolás, a biztosítás díja, nehéz fenntartani, ezért igyekeznek spórolni. Ezért is döntöttek úgy, hogy három embernél kevesebbet nem fuvaroznak egyszerre. Általában tele is van a busz, ezt a jelenléti ívek tanúsítják.

– Szegény település a miénk – ismerte el a polgármester. – Az emberek minimálbéren vagy közmunkából élnek. Mégis akad olyan ember, akiknek van nyugdíja és kocsija, mégis a falubusszal vitetné magát...

Buszos tanyagondnok Öreglakon

Két mikrobusszal és két tanyagondnokkal működik a falugondnoki szolgálat Öreglakon, ahol magas a külterületen élő lakosság száma. Két új járművük van: az egyik buszt tavasszal, a másikat októberben nyerték pályázaton, mondta a község polgármestere, Maczucza Miklós. A fejkvóta csak a tanyagondnokok bérére elég, a buszok üzemeltetési költségét az önkormányzat állja. Ebédet szállítanak az időseknek, gyógyszert is hoznak Lengyeltótiból. Barátihegyen mintegy 330-350 lakos él, főként romák. Egy bolt sincs, ezért a lakosokat vásárolni és ügyeket intézni beszállítják Öreglakra a hét három napján. De az iskolásokat sport és tanulmányi versenyre, az óvodásokat kirándulásra is viszik, sőt a focicsapatot is szállítják. Az egyedülálló, idős, mozgáskorlátozott, egyedül közlekedni képtelen betegeket orvoshoz juttatják, Lengyeltótiba, Fonyódra vagy Kaposvárra. Ilyenkor együttműködnek a családsegítő szolgálattal, hogy egyszerre minél több beteget szállíthassanak, ezzel csökkentve a költségeket. A betegeket gondozónő is elkíséri ezekre az utakra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!