Közélet

2015.12.12. 09:48

Fakivágás a fák áráért, nem mindenkinek tetszik a parkosítás Büssüben

Pazarlást emlegetett az a büssüi lakos, aki lapunkhoz fordul azzal, nézzünk utána, mi folyik a községben. Felháborította, hogy a falu központjában álló Csókliget fáit kivágták, és a törzseket elvitték.

K. G.

– Csak a szemetet, a faágakat hagyták ott, harmadik napja a közhasznúak azt égetik reggeltől estig, zavaró a füstje. Ott mindenféle teherautó megfordult, zárt és nyitott kocsik, hatalmas vontatók jöttek, hordták a fát napokig. Úgy tudjuk, a vállalkozónak adták oda valamennyi kivágott fát az elvégzett munkáért cserébe. Nem értjük, hogy miért nem lehetett azt odaadni a helyi rászorulóknak, akár kedvezményes áron... Több százezer forintos faállományról van szó. Az összes nagy fát kidöntötték, de pont azokat hagyták meg, amelyeknek üreg van a közepében, pedig éppen ezeket kellett volna kivágni! Csakhogy az nem érte meg a vállalkozónak, mert abban nincs haszon... Nem tudjuk, hogy miért volt szükség erre a fakivágásra – mondta olvasónk.   



A polgármester szerint újraparkosítanak. – Azért kértünk engedélyt a kiirtásukra, mert ezek a hatvan éves juharfák már elöregedtek, pudvásak lettek, a közepük elkorhadt. Veszélyeztették a közeli emlékművet, és a buszvárót, félő volt, hogy baleset történik. A villanyvezetékek miatt az áramszolgáltató alvállalkozói gyakran nyesték a fákat, emiatt csúnya is volt a park – mondta Szegvári József polgármester.

–  Árajánlatot kértünk a húsz fa kivágására, ebből az jött ki, hogy négyszázezer forintért végezték volna el a munkát. Nem volt erre pénzünk, ezért egyeztünk meg a vállalkozóval, hogy a kivágott fáért cserébe végzi el a munkát. Most ültetünk ötven csemetét  a területre, szintén juharfákat. A közeli eperfákat nem vágtuk ki, mert abban mókusok laknak. Nagyon szép lesz majd az új park, sajnos arról nem tehetünk, hogy sokan nem fogják megérni, mire ezek a fák árnyékot vetnek...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!