Közélet

2015.12.04. 15:58

Lesz-e áfacsökkentés az élelmiszereknél? Font-Gőgös vita Siófokon

2,4 százalékkal nőtt a hazai GDP a harmadik negyedévben, nagyot zuhant azonban a mezőgazdaság tavalyhoz viszonyítva; 18 százalékkal esett vissza a teljesítménye, mert kevésbé volt ideális az időjárás 2015-ben, mint tavaly. A friss KSH-adatokról is szó esett pénteken Siófokon az Agrárszektor konferencia második napján, amikor Font Sándor, a parlament fideszes szakbizottsági elnöke vitázott Gőgös Zoltánnal, az MSZP agrárfelelősével.

Fónai Imre

Túlságosan kitett a hazai mezőgazdaság a külső tényezőknek, ezt mindketten megállapították. Font szerint kevés olyan ország van, amelyik annyira felelőtlenül bánik a vízkészletével, mint mi. – Nálunk belvíz és aszály is jobbára ugyanazokon a területeken fordul elő – tette hozzá. – Vízelvezetés, tárolás, öntözés terén eddig kevés előrelépés történt.
Gőgös szerint a fejlett országok GDP-je nem ingadozik attól függően, hogy jó az időjárás vagy rossz, mert működik a gazdaság, nálunk azonban szinte csak a mezőgazdaság létezik, meg az autóipar. Úgy vélte, ha már öntözésről beszélünk, akkor komolyan is kéne venni és 600 hektár fölött is támogatni.



Egy ugyancsak KSH-statisztika szerint jelenleg 52-37 az arány az egyéni gazdaságok javára a földhasználat terén (11 százalék „elveszett”), de Font Sándor hozzátette: ha lejárnak a 15-20 éves bérletek, megvalósul a cél, a 80-20 százalék. – Ha ez piaci alapon alakulna így, akkor rendben volna, de valóságos háborút hirdetni ennek érdekében, az a nemzetárulással ér föl – replikázott Gőgös Zoltán. – Nem a foglalkoztatást segíti, hogy tízezer darab ötszáz hektáros birtokot akarnak létrehozni, mert azok negyvenezer embernek adnak majd megélhetést, miközben ennyi föld félmilliónak is adhatna.

A fideszes szakbizottsági elnök másként látta, véleménye szerint éppen a falvak földjeit elfoglaló nagyüzemek az okai az elvándorlásnak, márpedig szociális kiadásokra költeni jóval drágább a megélhetés elősegítésénél. – Generációk nőhetnének fel úgy, hogy helyben gazdálkodnak és megélnek belőle – így Font Sándor. – Gőgös Zoltán 2010 óta katasztrófát jósol, ezzel szemben fejlődik a mezőgazdaság és benne van az erő a további előrelépésre.
Gőgös nem értette, miért pont a mezőgazdasági középvállalkozásokat „üldözi” a kormány. – Mennyivel jobb, versenyképesebb egy ötven fős társaságnál az az ezer hektár földdel bíró család, amelyiknél szabadnapos buszsofőrök dolgoznak feketén? – tette fel a kérdést és azt javasolta: egy négytagú család esetében legyen száz hektár a maximális birtokméret, ne lehessen egyvalakinek ezer hektárja.


Lesz-e áfacsökkentés?

Az ötszázalékos élelmiszeráfa is szóba került a pénteki vitán. Gőgös Zoltán szerint ha egyszer valóban dübörög a gazdaság és működnek a reformok, akkor megvan a csökkentés fedezete. Font Sándor azzal mondott ellent: ha valóban minden megy tönkre, ahogyan az ellenzék állítja, például egyre több a szegény és egyre rosszabb az egészségügy, akkor viszont van helye másutt is a pénznek...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!