Közélet

2015.12.11. 17:07

Pénzemberek viszik a földet: a nyertes egymaga verte föl az árat

Ötmillió forintnál is magasabb árat adott a nyertes licitáló egy hektár siófoki földért, ez már közelíti a nyugat-európai földárakat.

Fónai Imre

Egy másik árverésen a nyertes maga tornászta föl a vételárat, hogy a kispénzű bérlő ne tudjon élni az elővásárlási jogával. Ilyen és ehhez hasonló tapasztalatokkal tértek haza az elmúlt napokban észak-somogyi családi gazdálkodók a kaposvári földárverésekről, zömük egyetlen hektár földhöz sem jutott, mert minden földet elvittek a „pénzemberek”. – A kicsik labdába se nagyon rúghatnak, nem úgy vannak kialakítva a szabályok, hogy nekünk kedveznének – vonta le a tanulságot egy gazdálkodó, aki ádándi földre licitált, de már az elején kiszállt. Húsz hektárral szerette volna bővíteni családi gazdaságát.



Az ádándi földek javarészét a jelenleg is használó közeli, de már szomszéd megyebéli mezőgazdasági társaság képviselője szerezte meg, a hoppon maradt gazdák szerint neki könnyű dolga lehetett, hiszen tőkeerős angol tulajdonos áll mögötte... Egy észak-somogyi gazdaköri vezető szerint nem is volna ezzel semmi baj, ha a kisebb gazdálkodók is odaférhetnének, így azonban a licit csak a nagybirtokok további elterjedésének kedvez, annak, hogy egy-egy falu határában egy-egy tulajdonosa lesz a földnek, szöges ellentétben a hangoztatott célokkal, vagyis a kis, családi gazdálkodók földhöz juttatásával.

– Strómanok licitálnak Somogyban is és országszerte, nagyon nagy pénzek mozdulnak meg, a kicsik bele se látnak ezekbe folyamatokba – tette hozzá a gazdaköri tisztségviselő. – E közben olyanok, akik egy-két éve jutottak földhöz a földbérlet-pályázati programban, és emiatt állatokat vettek, istállót építettek, most nem értik, mi történik: kiírták a bérelt földjüket értékesítésre, de nem tudnak versenyezni érte, főleg úgy, hogy még fel is verik az árat a nyertesek, nehogy a  bérlő élhessen az elővásárlási jogával...
A Központi Statisztikai Hivatal szerint 2014-ben egy hektár föld átlagára Somogy megyében 823 ezer forint volt.

Véget ér a földárverés Somogyban

Hajrá a somogyi földárveréseken; a jövő hét szerda a licit utolsó napja a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) hirdetményei szerint, a hátralévő három napban még jó néhány somi, somogyszobi, hedrehelyi, vései birtoktest kerül kalapács alá a két kaposvári licithelyszínen. A hírek szerint egyébként jövőre folytatódik a földlicit, elsősorban a most el nem kelt területekért, de újakat is bevonhatnak a körbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!