Közélet

2015.12.06. 16:14

Támogatás nélkül a hátrányos helyzetű gyermekekért

Gondok árnyalhatnák a kaposvári Hangya tanoda pedagógusainak homlokát, mert elfogyott a támogatás, de ebből mi sem érződött a Mikulás-napi gyermekzsivajban. Mélyszegénységben élő, főként roma származású, esetenként állami gondozott gyermekek iskolai felzárkóztatását vállalták fel a segítők.

K. G.

A tanodának október 31-ével lejárt a szerződése, eddig az Emberi Erőforrások Minisztériumától kaptunk támogatást, de most elfogyott. Megmondom őszintén, nem tudom, hogyan tovább – vallotta be Bogdán Imre, a Napkerék Egyesület elnöke. – De annyira sikeres a program, hogy nem fogjuk feladni. Önszorgalomból, önkéntesként tesszük a dolgunkat. Mert ezek a gyerekek nagyon megérdemlik a segítséget...



Bogdán Imre büszkén mutatja a dicsőségtáblát, ahol az ötösöket kapó, és a kiváló magatartású tanulók sorakoznak a tanoda helyiségének falán. Itt a Kaposvári Egyetem támogatásával maradhatnak. Hamarosan újabb pályázatot adnak be, és bíznak a sikerben. Hetven gyermeket korrepetálnak.   
– Örömpedagógia folyik nálunk az egyéni fejlesztésekben, a kiscsoportos foglalkozásokban. Jó szívvel jönnek a gyerekek mindennap. A féléves eredmények kiválóak lettek, mert ezek a gyermekek a tanulásban lemaradtak, de nem azért, mert buták lennének, hanem mert a családi körülményeik hátráltatják őket. Négy évig segítettünk például egy fiút, anyagiakkal és szellemi javakkal is, aki a szorgalmának köszönhetően bejutott a Pécsi Orvostudományi Egyetemre – mondta Bogdán Imre

A hetedikes Rupa András állami gondozott, 11 éve él a nevelőszüleivel. A vér szerinti szüleivel csak havonta egyszer találkozhat. Nagyon jól érzi magát a tanodában, mert a szórakozás mellett gyakorolhatja a matematikát is, ebben egy kicsit gyengébb a teljesítménye. Szükség van a javításra, mert a Táncsics Mihály Gimnáziumban akar továbbtanulni. 
– Délutánonként segítünk megcsinálni a házi feladatot, de ezen kívül beszélgetünk, játszunk, közös programokra járunk, táboroztatunk – mondta Bogdán Réka, aki a Kaposvári Egyetem gyógypedagógiai szakán tanul. – Mindent meghálálnak a szeretetükkel: az első dolog, amikor ideérnek, hogy megölelnek bennünket...

Napkerékkel a romákért

Tizenöt éve alakult a Napkerék Egyesület a hátrányos helyzetű roma gyerekek felzárkóztatásáért. Az oktatás mellett szociális és egészségügyi téren is igyekeznek segítséget nyújtani a megyei cigányságnak – mindezt önkéntesként. Együttműködési megállapodást kötöttek a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórházzal, ennek keretében prevenciós előadásokat tartanak a romáknak, és arra buzdítják őket, hogy vegyenek részt különböző szűrővizsgálatokon. Zákánytól Siófokig számos településre eljutottak már a programjukkal. Volt, hogy egy hét alatt két-három helyen is tartottak előadást a megyében. A legfontosabbnak a Hangya Tanodában megfogalmazott céljaikat tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!