Közélet

2015.12.22. 08:00

Új hajó szelheti a Dráva vizét

Hajót vásárol a barcsi önkormányzat, az ehhez kapcsolódó szerződést a képviselő-testület is jóváhagyta. Az „Akali” termes személyhajó a remények szerint a turizmus fellendülését fogja szolgálni a Dráva mentén.

J. G.

– Elindítottuk a turisztikai tervünket, mely Drávatamásitól Barcson át a Duna-Dráva Nemzeti Park drávaszentesi bemutatóközpontjáig mutat, és ha ezt szeretenénk megvalósítani, akkor erre az eszközre szükség van – mutatott rá Karvalics Ottó polgármester a pénteki ülésen. – Szakemberekkel előzetes kalkulációt végeztünk, amely alapján kimondhatjuk, hogy egy 10-30 fős, kis létszámot befogadni képes hajó nem lenne elég, mert mi több funkcióban gondolkodunk.Az önkormányzat egyrészt szeretné a Dráva folyót, annak élővilágát és kincseit a látogatók elé tárni, másrészt a hajót bérleményként is hasznosítani, amikor az épp nem a folyó vad vizét szeli. Így a hajó álló helyben is kitermeli a költségeinek egy részét, és üde színfoltja lehet a város rendezvényhelyszíneinek: ünnepekre, vállalati rendezvényekre is kitűnen alkalmas. Az „Akali” hajón összesen 90 ember fér el kényelmesen és zárt részén egy büfé is található.

– Több program is kapcsolódik majd a tervek szerint a turisztikai tervhez, például a horvát Sopje településsel közös pályázatban egy bicikliút építése – tette hozzá az ülésen Karvalics Ottó. – Emellett a Sefag Zrt. is megkeresett minket a Sánc térségének fejlesztése kapcsán, ahol a programkínálat mellett egy kikötő is létesül.

A kölcsönösen kialkudott vételár 18,5 millió forint, és ezen felül az önkormányzat vállalja a hajó Sió csatornán történő leszállításának, előkészítésének díját, valamint az ehhez kapcsolódó személyzet bérét és a két zsilip használati díját. Előtte azonban a polgármester kérésére a szakemberek végeznek még egy jegyzőkönyvben rögzített átvizsgálást, amely a hajó állapotát rögzíti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!