Közélet

2015.12.02. 05:27

Vendégbumm, vagy stagnálás? Ellentmondó balatoni adatok

A balatoni régióban mindössze 0,1 százalékos volt a vendégéjszakaszám-növekedés az év első kilenc hónapjában a kereskedelmi szálláshelyeken. Ez a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból derül ki, ugyanakkor az egyes települések ennél jóval kedvezőbb turistaforgalomról számolnak be a bevallott, befolyt idegenforgalmi adó alapján, melyben a magánszálláshelyek adatai is szerepelnek.

Fónai Imre

A hévízi hotelek nélkül (melyek jelentős vendégszám-visszaesést voltak kénytelenek elviselni idén az orosz és ukrán piac beszűkölése miatt) a balatoni régióban az összes szállodai vendégéjszaka 0,4 százalékkal, a belföldi 0,3 százalékkal, a külföldi 0,8 százalékkal csökkent a tavalyihoz képest. Idén ugyanakkor az első kilenc hónapban a balatoni régió szállodáinak összes bruttó árbevétele (ugyancsak a hévízi hotelek nélkül) 24,5 milliárd forint volt, ami 7,4 százalékkal nagyobb a múlt évinél.



Mészáros Miklós balatonboglári polgármester 8,5 százalékos vendégéjszakaszám-növekedésről számolt be a város képviselő-testületének ülésén. Balatonszemesi kollégája, Takács József szerint rekordot dönthet az idei kúrtaxabevételük. Az év első tíz hónapjában összesen 4,3 százalékkal nőtt a regisztrált vendégéjszakák száma Siófokon. Szeptemberben közel 8 ezerrel több, míg októberben félezerrel kevesebb vendégéjszakát töltöttek a városban az előző évhez képest.

A siófoki önkormányzat adóhivatalának adatsora alapján a kedvező nyári adatokon még egy kicsit javítani tudott a szeptember: míg 2014-ben 46 249, 2015-ben 53 526 volt a vendégéjszakák száma a kilencedik hónapban. Kedvező tendencia adóbevétel szempontjából az is, hogy az átlagnál jobban, 6,3 százalékkal nőtt az idegenforgalmi adót fizetni köteles, vagyis 18 év feletti vendégek száma az első tíz hónapban. A forgalom 27 százalékát adó 18 év alattiak ugyanakkor egy százalékkal kevesebbet éjszakáztak Siófokon, mint egy évvel korábban.

Hoffmann: 4-5 százalékkal lehetett jobb az idei forgalom

A szallas.hu idén is eredményt hirdetett több kategóriában, a minősítések és a vendég-elégedettségi adatok alapján. Az Év szállása a sümegi Hotel Kapitány lett, a zamárdi Hotel Wellamarin tudott dobogóra kerülni a vendégek értékelése alapján a négy- és ötcsillagos szállodák versenyében. Amikor rákérdeztünk egy népszerű négycsillagos siófoki hotel tulajdonosára, azt mondta: ők is megtehették volna, hogy fölhívják vendégeik figyelmét az internetes szavazásra, ám nem akarták a saját üzletüket rontani, mert azzal egyben a szállásközvetítő portált is népszerűsítették volna, márpedig ők jobban szeretik, ha leendő vendégeik a szálloda saját honlapján foglalnak szobát...

Hoffmann Henrik, a balatoni turizmus-szövetség elnöke szerint az önkormányzatok vendégforgalmi adatai állhatnak közelebb a valósághoz. – Az lehet az általános, legyen az bármilyen szálláshely, hogy 3-8 százalékkal jobb forgalom bonyolódott a tavalyinál – így Hoffmann. – Az átlag valahol 4-5 százalék körül lehet, ami mindenképpen figyelemre méltó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!