Közélet

2016.01.03. 16:11

Nyolc kis kölyök egy dobozban, az útszélre hajítva

Felelőtlen gazdák és kegyetlen állatkínzók ellen küzdöttek 2015-ben is a somogyi állatvédő szervezetek. Munkájuk nyomán számos elárvult állat talált új otthonra. Az elmúlt évben különösen sok eb került a megyei állatvédelmi szervezetek gondozásába, és sajnos sok volt az utcára, út mentén kirakott négylábú is.

Jeki Gabriella

A somogyi kutyamenhelyeken jelenleg többszáz kutyáról gondoskodnak az önkéntesek. Tavaly különösen gyakran találkoztak elhanyagolt kutyákkal, kegyetlen tartási módokkal. Felhívásokkal, előadásokkal és programokkal fordítottak hathatósabb figyelmet a lakossági állattartási módokra, az állatvédelmi törvényben előírtak betartására.Sokszor azonban nincs könnyű dolguk. – Sajnos hiába hangoztatjuk folyamatosan és ettől hangos a média is, az állatvédelmi törvényt nagyon nehéz betartatni, az állattartók gyakran nem veszik figyelembe – mutat rá Biczák Balázs a Barcsi Természet- és Állatvédő Egyesület menhelyvezetője.
– Az egyik legfontosabb része, hogy a törvény szerint állatkínzásnak minősül, ha gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaznak, vagy olyan bánásmódot alkalmaznak velük szemben, amely alkalmas arra, hogy az állatnak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, illetve állattartóként, háziasított emlősállatot vagy az ember környezetében tartott veszélyes állatot elűzik, elhagyják vagy kiteszik. Ez utóbbi azonban szinte hetente megtörtént a somogyi utak mentén vagy az erdőkben. A szerencsésebb állatokat jószándékú emberek találták meg és értesítették a legközelebbi állatvédő szervezetet, akik intézkedtek. Évről-évre egyre több kölyök is jut ugyanerre a sorsra. A nem várt szaporulatot nem megelőzik, hanem „utókezelik” a felelőtlen gazdák.


– Volt olyan eset tavaly, amikor egy nyolcas almot találtunk az út mellé kidobva egy dobozban két falu között – mondja Kiscsinál Erika a Nagyatádi Természet- és Állatvédő Egyesület elnöke. – De akadt hetes, hatos és négyes alom is az év során, elég sok kölykünk volt tavaly, bár szerencsére ők gyorsabban és könnyebben találnak új, szerető gazdára. Ezt erősítik meg Barcson is, ahol 2015-ben közel hatvan kiskutyát találtak. Úgy tűnik, a legkritikusabb időszakot éppen most élik ebben a tekintetben a menhelyek: jelenleg is harminc barcsi kölyöknek keresnek gazdát, akik valamennyien decemberben kerültek az állatvédők látókörébe.

– Az egyik legnagyobb tragédiánk a kölyökáradat, tavaly összesen 170 kiskutya érkezett hozzánk, elsősorban késő ősszel és télen  – tájékoztat Matyikó Zsuzsanna a Siófoki Állatvédő Alapítvány vezetője.  – Akadt olyan eset, amikor egyszerre 60 kutyát próbáltuk meg meleg helyen elhelyezni, de tudni kell, hogy elég nagy a rizikófaktor a nagy tömegű kölyökkutyáknál. Ráadásul az ellátásuk is sokkal több odafigyelést igényel: csak a kicsiknek naponta nyolc, kilogramm rizst vagy tésztát és húst főzünk.
A kegyetlen körülmények között tartott állatok esete is növekszik, sokszor azonban az állatvédők tehetetlenek. A bejelentések alapján élhetnek jelzéssel az állat tartója felé, azonban állatkínzás esetén csak az állatvédelmi hatóság, tehát a jegyző járhat el, aki ha úgy ítéli, hogy nem az ő hatásköre, akkor átadhatja az ügyet a rendőrségnek.

A kivizsgálás és a helyszíni vizsgálat azonban egyelőre azonban gyerekcipőben jár, és az állatkínzásra vonatkozó bizonyítékokat is nehéz begyűjteni. – Tavaly kettő három lábú kutyánk is volt, ami szintén rekordnak számít – meséli Biczák Balázs. – Több operáción kellett az állatoknak átesniük, végül lapockából kellett a lábat amputálni. Szerencsére egy kutya három lábbal is fájdalommentesen és boldogan tud tovább élni: ezt bizonyítja Lufi esete is. Ahogy arról már szerkesztőségünk is beszámolt: az ebnek valaki vagy valami levágta a lábát, mielőtt az állatvédők megtalálták volna két dél-somogyi település között, az út szélére kidobva. Lufi azóta vidáman él, és gyorsaságával meghazudtolja lábainak számát is.

– Tavaly visszakerült hozzánk egy még kölyökként örökbe adott kutyánk, aki az elmúlt években az egyik környező faluban élt – hangsúlyozza Kiscsinál Erika. – Az állatot azonban valaki nevelési célzattal meglőtte és a combcsontja szilánkosra törött: a gazdája nem tudta vállalni sem az operációt, sem egy megfelelő kerítés építését, ezért újra a szárnyaink alá vettük. A kutya jelenleg lábadozik, és szerencsére már jobban van, de soha nem lesz a régi. Jó hír, hogy az örökbefogadási kedv láthatóan nőtt a somogyi menhelyeken: a legtöbb civil szervezetnél még soha nem adtak annyi kutyát örökbe, mint 2015-ben. Barcson 72, Nagyatádon 162, Siófokon 450 eb kapott lehetőséget egy szebb jövőre új gazdáknál. Bár számos jelöletlen, rosszul tartott és sovány kutya került a menhelyekre, az állatvédők gondoskodó szeretete és a megfelelő ellátás után valamennyien bizakodva tekinthetnek a 2016-os esztendőre. Az önkéntesek pedig azért dolgoznak, hogy csökkenjen az otthontalan kutyák száma, és minél több állat jusson szerető gazdához.

Ezek is érdekelhetik