Közélet

2016.01.18. 08:02

Nyolc-tíz év kell a teljes rezsigyőzelemhez, de megéri kivárni

Meglehetősen nagy elégedettséget okozhat az érzés az embernek, amikor a bankszámláját nézegeti, s az elkönyvelt tételek között nem levonás, hanem befizetés érkezik kedvenc áramszolgáltatónktól. Ezt elérni nem lehetetlen vállalkozás, ám a saját pénztárcánkon kívül bármennyire is világmegmentő és környzetbarátkozó gondolatok vezérelnek egy napelemes házi erőmű beszerzésekor, nem árt leszögezni az elején, jóformán csak magunkra számíthatunk a beruházás alkalmával a cech rendezésénél.

Szűcs Tibor

Hazánkban is tetten érhető, hogy egyre többen telepítenek ilyen rendszereket, jóllehet itthon a magánemberek alig találnak hozzá központi támogatást. Azaz, aki otthonát környezettudatosan próbálja egy hálózatba betermelő kiserőművel – nem mellékesen ezzel az ingatlanpiacon is jóval értékesebbé tenni – ellátni, egyelőre mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Igaz, az iparág robbanásszerű fejlődésének köszönhetően az árak folyamatosan csökkennek.



– Időről-időre egyre több ügyfelünk fordul hozzánk olyan igénnyel, hogy olyan napelemes rendszert telepítsünk, amelyik teljes áramellátását fedezi, sőt nem ritka, hogy a melegvízellátás mellett még a fűtés egészét, vagy részét is így akarják kiváltani – mondja tapasztalatairól Fülöp László, a Kapos Villamosipari Kivitelező Kereskedelmi és Szolgáltató (KVIKSZ) Kft. ügyvezető igazgatója. – Egy átlagos felhasználásnál, egy száz-százhúsz négyzetméteres alapterületű családi háznál számolva egy 3,5 kilowattos teljesítményű rendszer megtérülése körülbelül nyolc-tíz év, s a beruházás nagyjából két-két és félmillió forintba kerül. S bár elsőre soknak tűnhet, de tudni kell, hogy az ilyen napelemes megoldásoknál nincsenek mozgó alkatrészek, s a gyártók 30-50 év garanciát vállalnak termékeikre – emeli ki a cégvezető. Szerinte az energiafüggőség és a saját rezsink csökkentésének érdekében azonban ennél kisebb rendszerek kiépítésén is érdemes elgondolkodni a családoknak. – Úgy látjuk, a nagyobb intézmények és vállalkozások könnyen találnak segítségre a finanszírozáshoz, a magánszemélyek kevésbé, mégis, közülük is egyre többen keresik ezt a megoldást. – A tervezés és a kivitelezés körülbelül két hetet vesz igénybe, amiből a szerelési munkák ideális esetben mindössze két napot. Ennél azonban hosszabb idővel kell számolnunk, mert a szolgáltatóval is meg kell egyeznünk, s a törvényi előírások szigorú kereteket adnak, jól kalkulálható, azonban tág határidőkkel. Az utolsó lépés mindig az, hogy a szolgáltató felszereli azt a speciális mérőórát, mely rögzíti, mennyit fogyasztunk, s mennyit termelünk egy időszakban. A szakemberek ezért ajánlják, hogy éves elszámolást kérjünk, mert a nyári hónapokban értelemszerűen több energiát termelhetünk, mint amennyit a téliekben elfogyasztunk. Nem árt jó előre azt is beleégetni áramköreinkbe: számlaképesnek kell lennünk ahhoz (adószámmal kell rendelkeznünk), hogy a pluszáramért pénzt is kaphassunk, sajnos ebből az is adódik, hogy az adóhivatal felé elszámolnivalónk keletkezik a bevétellel.

De hogyan nullázzuk le a számlánkat a gyakorlatban, ha már elszánjuk magunkat?  – Az érvényben lévő hálózathasználati szerződésének értelmében lehet többlet betermelése az ügyfélnek. A fogyasztáson felül betermelt villamos energiát az érvényben lévő törvényi előírás alapján az egyetemes vagy versenypiaci energia kereskedő átveszi, téríti – tudtuk meg Varga Ivettől, az E.ON Hungária Zrt. kommunikáció igazgatójától. – A megtermelt energiát a fogyasztással megegyező kWh mértékig ugyanazon az áron veszi át a szolgáltató (rendszerhasználati díj és áramdíj összegén). A fogyasztás mértéke felett betermelt villamos energiáért csak az áramdíj árán (rendszerhasználati díj nélkül). A szakmai kritériumok betartása úgyszintén alapvetően fontos követelmény. Erről a mindenkori területileg illetékes áramhálózati Zrt. által közétett előírásoknak kell megfelelni. Somogy esetén az E.ON weboldalán kell keresgélnünk a háztartási méretű kiserőmű menüpont után. Az E.ON tájékoztatása szerint egyébként az üzembe állított háztartási méretű kiserőművek száma évről évre növekszik, mind a lakossági, mind a pályázattal támogatott ügyfélkörben. Ez a tendencia várhatóan folytatódni fog. A cég elosztási területén jelenleg összesen 8749 darab kiserőmű van, ebből Somogyban 647 üzemel.

Kaposfő a napelem-nagyhatalom

Nemrégiben fejeződött be egy nagynak mondható beruházás Kaposfőn, melyben az önkormányzat egy 50 kilowattos erőművet állíttatott fel. Sztányi Tibor polgármester elmondta, hogy a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatának segítségével, egy száz százalékos finanszírozású fejlesztésről van szó. Így a sportcsarnokot, a konyhát és az önkormányzat épületét látják el villamosenergiával, illetve pontosan a feltelepített kétszáz darab napelem képességeit kihasználva. A település évek óta élen jár a környezettudatos beruházásokban: faapríték tüzelésű kazánnal fűtik például a kultúrházat, napelem van az orvosi rendelőn, a tájházon, de a buszmegálló egyik információs tábláját is így látják el energiával.

Két év, fél ár

Ugyancsak pályázati lehetőséget használt ki egy összevont projektben a kaposvári Privát Húsfeldolgozó Kft. is, melynek telepén egy 18 kilowattos kiserőmű szolgál immár második esztendeje. – Ennél természetesen jóval nagyobb a cég energiafelhasználása, de fontosnak tartottuk, hogy valamelyes csökkentsük költségeinket, igaz az áram árának mérséklődése miatt ez a beruházásunk lassabban fog megtérülni a vártnál – emelte ki Ponekker László, a cég tulajdonos ügyvezetője. A pályázat során ötven százalékos támogatást nyertek el, így a Priváthúsnak ötmillió forintjába került a napelemes korszerűsítés. – Érdekes, hogy a telepítést megelőzően két évvel ugyancsak terveztettünk egy ilyen rendszert, de akkor ugyanennyi pénzért csupán egy tíz kilowattos erőművet tudtunk volna szolgálatba állítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!