Közélet

2016.01.10. 16:19

Télen is terem a citrom egy somogyi kiskocsmában - fotó

Hetven-nyolcvan citrom is megtermett januárra Lővi Vilmosné fáján, amelyet a kaposgyarmati kiskocsmában tart. Hol itt, hol ott, mert egy kereken guruló ládában áthelyezhető a növény.

K. G.

Többnyire az udvaron van a helye, de ha megérkeznek a téli fagyok, betolják az italmérésbe. Az ottani klímát szereti, mert elég fényt kap, és nincs túlfűtve a helyiség. – 34 éves ez a fa, még anyósoméktól „örököltük”, azóta istápoljuk – mondta Lővi Vilmosné. – Fél kilós citrom is beérett már rajta. Fogyasztjuk is a termést, és elmondhatom, hogy ég és föld az ízek közötti különbség, ha egy bolti citrommal hasonlítjuk össze. Ha pedig a fa levelét megdörzsöljük, citromillatot áraszt.



Különösebb odafigyelést nem igényel a növény, de arra vigyázni kell, hogy levéltetű ne háborgassa, mert akkor egyenként kell lemosni a leveleit, de ez csak a nagy hőségben fordulhat elő. Pétisós tápoldatot kap évente egyszer, ősszel metszés vár rá, és időközönként egy felszíni talajcsere is szükséges, hogy tovább virágozhasson a citromfa. A virágzás és a gyümölcs érése folyamatos, két évente hoz termést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!