Közélet

2016.02.19. 08:00

Kevés a tervben a le- és felhajtó: kerülőutakon a 67-es útra

A gyorsforgalmi út kedvez a közlekedés gyorsaságának, biztonságának, de a tervezett csomópontok műszaki tartalmát, fel- és lehajtási lehetőségeit keveslik az érintettek.

Gyeszát Zsolt

Érdekesen alakul a Kaposvár mellől induló 67-es gyorsforgalmi út nyomvonala – Kisfalusi András, Mernye polgármestere kérdésünkre elmondta, hogy a kétszer két sávosra tervezett út átadását 2018 végére tervezik a legújabb tájékoztatás szerint. Január 14-én tartottak egyeztetést Kaposváron a városházán, ahová az érintett települések polgármestereit hívták meg az útépítéssel kapcsolatos új információk bemutatására. Habár a vadkerítéssel, középső fizikai elválasztással tervezett gyorsforgalmi út kedvez a közlekedés gyorsaságának, biztonságának, azonban a tervezett csomópontok műszaki tartalmát, fel- és lehajtási lehetőségeit keveslik az érintettek, hiszen ilyen formában minden falut kedvezőtlenül érinthet.



– Számunkra a legnagyobb probléma az, hogy a tervezett gyorsforgalmi útra csak a Balaton felé vezető irányba lehet felhajtani Somogyaszalóról, viszont ha Kaposvárra szeretnénk utazni, akkor Kaposfüredig kell elmennünk a megyeszékhelyre vezető irány eléréséhez – válaszolta kérdésünkre Kovács Andrea, Somogyaszaló polgármestere.
Az R67-es gyorsút kiemelt állami beruházás lett és gyorsított eljárással épül, ami a szakhatóságok engedélyeztetéseinek menetét is lényegesen felgyorsíthatja.
– Mernye déli, az út Kaposvár felé vezető szakaszán teljes értékű csomópontot terveztek, ami lehajtásra és felhajtásra is alkalmas lesz, a gyorsút mindkét irányába – így Kisfalusi András. A település északi oldalán azonban csak a Balaton felé való felhajtás lesz lehetséges. Különösen fontos lenne számunkra, hogy a Mernyeszentmiklós felőli irányból is le lehessen hajtani a gyorsforgalmi útról, hiszen több településről is, többek közt Polányból, Ecsenyből és Felsőmocsoládról is a mernyei központi iskolába és óvodába járnak a gyermekek. Ezenfelül itt van a mernyei közös hivatal, posta, gyógyszertár, a környező települések számára is az orvosi rendelők, és a mernyei központi konyháról szállítják ki a falugondnokok az időseknek és a szociálisan rászorultnak a meleg ételt. A jelenlegi tervek alapján mindenkinek meg kell majd kerülnie a települést, s csak a déli lehajtási lehetőségnél tudnak bejönni a faluba, ami jelentős plusz kilométereket jelent.

A polgármester szerint ez nemcsak a helyi lakosságnak okozhat majd problémát, hanem ugyanúgy a Volánnak is.
A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) is támogatja a központi buszforduló megépítésének terveit Mernye központjában, ami fontos beruházás, tekintve, hogy a buszforduló a több irányból érkező buszjáratoknak biztosít csatlakozási lehetőséget.

– Emlékeztették a települések vezetőségeit, hogy indítsák meg a rendezési terv eljárást. A településeknek főépítészt kell alkalmazni a terv elkészítésének idejére. A településrendezési tervek költsége nem az önkormányzatokat terheli – hangsúlyozta Kisfalusi András. Hozzátette, hogy a beruházással egy Kaposvártól Balatonig tartó kerékpárút is megvalósul, ami a turistáknak kedvezhet, hiszen a köztes településeket is látogathatják ezáltal.
A mernyei polgármester bizakodó, reméli, hogy munkahelyeket teremthet a majdani 67-es gyorsút. A jelenleg 1430 főt számláló település átmenő forgalma bizonyára csökkenni fog, a helyi kisvállalkozók szempontjából még korai lenne fejtegetésekbe bocsátkozni. Összességében örülnek a gyorsforgalmi útnak, a lakosság szemszögéből kedvezőtlen lehajtási lehetőségeket szeretnék kiküszöbölni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!