Közélet

2016.03.30. 18:30

Költségvetési csalás: büntetést nem kért, rosszallását fejezte ki az ügyész

Költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége – emiatt részesítette megrovásban az ügyészség a Siófok-környéki önkormányzatok által gründolt hulladékkezelési cég, a Siókom Kft. korábbi ügyvezetőjét és három munkatársát.

Fónai Imre

Horváth László, a Zalaegerszegi Járási és Nyomozó Ügyészség ügyésze azt írta a határozatban: mivel az említett cselekmények csekély mértékben veszélyesek a társadalomra, a legenyhébb büntetés kiszabása is szükségtelen. Horváth ügyész ezzel együtt hozzáfűzte ezt is: „A négy terhelt cselekménye ugyanakkor bűncselekmény, emiatt őket felelősség terheli, ezért velük szemben rosszallásomat fejezem ki”.A hulladékkezelési társulást elnöklő siófoki polgármester, Lengyel Róbert hivatalba lépése után nem sokkal tett feljelentést költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanújával, ez idő tájt került napvilágra a szemétdíjat addig nem fizetők VIP-listája is. A vizsgálatot a NAV folytatta le, s most a zalaegerszegi ügyészség úgy döntött, hogy a nyomozást megszünteti. A ügyészségi határozatban áll, hogy a Siókom korábbi (2013-14) ügyvezetője kaposmérői lakóhelyéről a munkába járáshoz 2014-ben nettó 1,7 millió forint gépkocsiköltséget számolt el, jogtalanul, kiküldetési költségként feltüntetve azt. Hasonlóan tett, de jóval kisebb összegben egyik beosztottja is, a másik két munkatárs terhére pedig hamis magánokirat felhasználásnak vétségét rótta a nyomozás.

A Siókom-ügyvezető az említett munkatársaknak valótlan tartalmú kiküldetési rendelvényeket igazolt és utalványozott. A vizsgálat szerint a kiküldetési költségekkel valójában munkabérjellegű kifizetéseket lepleztek, ami után személyi jövedelemadót kellett volna fizetni. Az ügyészségi határozat szerint az ügyvezető 634 ezer, egyik beosztottja 109 ezer forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek. Az exügyvezető az általa okozott kárt megtérítette.

Ahogyan megírtuk, Siófok 2015-ben egy ízben 146 millió forinttal segítette ki a Siókomot, hogy be ne dőljön. S százötven nevet tartalmazott az a VIP-lista, melyen azokat tüntették fel (városvezetőket, képviselőket, stb.), akiknek korábban nem kellett szemétdíjat fizetni.

Ezek is érdekelhetik