Közélet

2016.04.28. 16:50

2018-ban díszelőadás? Közbeszerzés előtt a Csiky-rekonstrukció

A tavalyi költségvetés végrehajtását és az ez évi büdzsé módosítását tartalmazó napirendi pontok olyan témákat is felszínre hoztak a csütörtöki városi közgyűlésen, amelyek pillanatnyilag nem tartoznak szorosan a város gazdálkodásához.

Márkus Kata

Szita Károly polgármester meg is jegyezte – köszönve a költségvetést szinte egyáltalán nem érintő kérdéseket Kováts Imrének (DK) –, ennek ellenére szívesen beszél a felvetett problémákról: a lomtalanítás miatti tarthatatlan helyzetről. Arról, hogy miért éltek oly kevesen a tavaszi szünetben először igényelhető ingyenes étkezéssel. S a legnagyobb érdeklődéssel kísért témáról: lesz-e az idén színházfelújítás, s ha igen, akkor hol próbálhat illetve játszhat a munkálatok ideje alatt a társulat.
Jelentős nézetkülönbségek fogalmazódtak meg a városatyák közt a belvárosi üzletek bérleti díjairól a Corso Étterem díjcsökkentési kérelme kapcsán: ellenzéki képviselők szerint aránytalanságok tapasztalhatók az egyes vendéglátó helyekért fizetendő díjakban. Mihalecz András (Fidesz) erre azt mondta: ha üres egy önkormányzati ingatlan, mert magas a díj, akkor azért ostoroznak bennünket, ha alacsony, akkor meg azért.



– Másfél milliárd forint volt a számlánkon 2015 végén – mondta Szita Károly polgármester a tavalyi költségvetés végrehajtásáról szóló napirend kapcsán, hangsúlyozva: kiegyensúlyozott a város gazdálkodása. – Negyvenhárom millió forintot ki tudunk osztani azoknak a közalkalmazottaknak, akiket nem érintett a bérrendezés, 593-an kaphatnának személyenként egyszeri 72 ezer 555 forintot.
Kováts Imre a napirend kapcsán az uszoda 50 méteres medencéje alatti helyiségek folyamatos beázásának, penészesedésének okait firtatta: hiányzik a vízszigetelés, kilopták vagy polgármester úr járult hozzá, hogy kimaradjon belőle? – kérdezte. – Egy éve folyik a herce-hurca, hol tart a Rippl-Rónai Látogatóközpont építési hibáinak javítása?
A válaszokból kiderült, valóban történtek beázások a medence alatt, ezt eddig is és ezt követően is folyamatosan javítják. A Rippl-Rónai központ esetében pedig közjegyző által kirendelt szakértő vizsgálja, kit terhel a felelősség?

A Kaposvár ez évi költségvetési rendeletének módosításáról szóló napirendből kiemelte Szita Károly, hogy a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés beindulásával kiosztott kék konténereknek 194 helyen alakítanának ki a városképbe illő tárolókat. A költségeket fele-fele arányban viselnék a lakóközösségek és a város, utóbbi 6,7 milliós költségvetési önerőt tervez erre. – Emeljük az háziorvosi ügyeleti bérét 3750 forinttal alkalmanként – mondta a polgármester. – A Kaposvári Kosárlabda Klub megoldotta pénzügyi nehézségeit, nem kell tehát a támogatásukra visszatérni, pedig korábban ez is elképzelhető volt. Sikerült 30 milliós szponzori szerződést kötniük. 
Pintér Attila (MSZP) azután érdeklődött, mi lesz a szemétkupacokkal a lomtalanítás után, s hogy igaz-e a hír, miszerint az idén ősszel mégsem kezdődik el a színházfelújítás?
– 707 helyett alig húsz gyerek vette igénybe az ingyenes gyermekétkeztetést a tavaszi szünetben, történt-e vizsgálat, miért? – kérdezte Kováts Imre.
–  Tegnap adtam utasítást arra, hogy péntek estére egy eldobott papírzsebkendőt se akarok látni a városban – mondta a polgármester. – Az áldatlan állapotoknak két oka van, az egyik a guberálás, a másik komolyabb: vannak, akik egy héttel korábban kirakják a szemetet. Jövőre új rendszert vezetünk be: több körzetre osztjuk a várost, s mindenhol hétfőnként lesz lomtalanítás, mert az emberek általában hét végén érnek rá. Az ingyenes étkezést pedig azért vették igénybe kevesen, mert rövid volt a szünet, s meg tudták oldani a családok.

A tervezett színházfelújításról szólva Szita Károly azt mondta: május 20-ig kiírják a feltételes közbeszerzést, aminek augusztus 20-ra lesz eredménye. – Az összeget akkor lehet a kormány elé terjeszteni, s amikor döntenek róla, akkor tudjuk jogerősen kihirdetni a közbeszerzés eredményét – mondta. – Hogy ez szeptemberben vagy jövőre lesz, azt nem tudom. Addig azonban mindent előkészítünk, 12 millióért átalakítjuk az Együd színpadát. Ugyanis a volt Latinka házban, ami már az egyetem kezelésében áll, bizony történtek dolgok, hiába van ott egy üres helyiség, ha alkalmatlan mindenre. Plusz 8 millióért pedig felújítjuk a színészlakásokat, amik nem lakásként működnek majd, hanem például varrodaként. Ezt követően pedig újabb öt milliót költenénk rájuk, hogy valóban lakások legyenek, mert ma nem nevezném őket annak. Lehet, hogy tudjuk tartani a tervezett időpontokat, de arra is megvan az esély, hogy nem. A fejemben az van, hogy 2018. október 23-án díszelőadás lesz, ám ha csúszik a beruházás, akkor később lesz. 


Szita Károly: Várom, hozzák a vállalkozókat!

A Corso Étterem bérleti díjcsökkentéséről szóló előterjesztés (az eredeti fél milliós díjat ismét havi kétszázezerre kérte mérsékelni az üzemeltető) kapcsán kerekedett vita a közgyűlésen, melyet végül elfogadtak. Kováts Imre szerint jelentős aránytalanság, káosz tapasztalható a vendéglátás céljára kiadott helyiségek bérleti díjában. Van olyan, hogy egy 53 négyzetméteres helyiség bérleti díja 113 ezer forint, s olyan is, hogy 170 négyzetméteresé 50 ezer.
– A Corso üzemeltetője azt vállalta, hogy 15 milliót fordít az ingatlanra, ehhez képest kevés a bérleti díj-csökkentés – mondta Mihalecz András. – 16 embernek adnak munkát, sokak megelégedésére üzemeltetik az éttermet, a cél, hogy megmaradjon a vállalkozás, gazdagodjon a város vagyona.
– Annak idején azért kiabáltak, mert az Agóra éttermet 150 ezerért adtuk ki – reagált Szita Károly. – Összesen 14 étterem van a belvárosban, s miből élnek?  A csumiból, a menüs ebédeltetésből. Ma örülnék, ha valaki 80 ezerért kivenné az Agóra éttermét. Várom, hozzák a vállalkozókat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!