Közélet

2016.04.09. 06:49

Balatoni szemétfront – hol a pénz? Elvitte a rezsicsökkentés

Hol a befolyó pénz az uniós támogatással, 14 milliárd forintból elkészült észak-somogyi hulladékkezelési rendszerből? Ezt a kérdést Kónyáné Zsarnovszky Judit siófoki jegyző tette fel a város képviselő-testületének márciusi ülésén.

Fónai Imre

Akkor hangzott el egyebek között az is, hogy a beszerzett járműveket és felépült lerakókat üzemeltető siófoki székhelyű, ma már állami többségi és siófoki kisebbségi tulajdonú NHSZ Zöldfok Zrt. 2013 óta nem fizeti az évi nettó 264 millió forintos eszközhasználati díjat az önkormányzati társulás gesztora, Siófok által kiállított számlákra. A számlákat 2013-ban a társulás akkori elnökének, Balázs Árpád siófoki polgármesternek az utasítására sztornózták, a 2014. októberében hivatalba lépett Lengyel Róbert azonban kiállíttatta a számlákat, majd az évek óta be nem folyt több száz millió forint miatt hűtlen kezelés gyanújával feljelentést tett. A nyomozó hatóság azt állapította meg: hűtlen kezelés nem történt, ellenben Balázs Árpád olyan kifizetéseket akadályozott meg, melyeknek ellentételezése a Zöldfok részéről nem volt várható.

A társulás gesztora, Siófok a kiállított, de a Zöldfoktól visszaküldött számlák után 214 millió forint áfát fizetett be. S hogy miért nem fizet a Zöldfok? Szabó Zoltán, a társaság vezérigazgatója a jelenlegi siófoki polgármester feljelentését elutasító rendőrségi határozatra és a siófoki pénzügyi bizottság közelmúltbéli, több órás ülésére hívta fel a figyelmünket, melyen részletesen kifejtette a zrt. álláspontját. E szerint a Zöldfok az eszközhasználati szerződésben nem vállalt feltétlen kötelezettséget a használati díj megfizetésére. A szerződés szerint a 104 önkormányzat köteles használni a járműveket és lerakókat, továbbá hulladékkezelési díjat fizet, melybe beépül a használati díj is. Több mint ötven település azonban idő közben új társulást alakított, s nem használja az eszközöket és lerakókat. A lakossági díjat pedig a rezsicsökkentés befagyasztotta. Ezek miatt a Zöldfok olyan mértékű bevételtől esett el, mely miatt nem tudta szerződésszerűen teljesíteni az eszközhasználati díj fizetését.



Azzal együtt, hogy az állami többségi tulajdonú, siófoki székhelyű cég beperelte a külön társulást alakító és új szolgáltatót, a lengyeltóti székhelyű Pelso-Kom Kft-t. gründolt 55 önkormányzatot (a Siófok-környéki településeken a Siókom Kft. lett ugyan a szolgáltató, de alvállalkozói szerződés keretében a Zöldfokkal dolgoztat – a szerző), a megváltozott körülményekre tekintettel új szerződés megkötését is kezdeményezte – eredménytelenül. A Zöldfok álláspontja: a települések díjkompenzáció által kellene hogy megfizessék a különbözetet. Több precedens értékű perben is kimondta a bíróság: a rezsicsökkentés önkormányzat és lakosság viszonyára vonatkozik, a közszolgáltató nem kötelezhető veszteséges működésre.
– Az önkormányzatok miből fizessék a különbözetet a szolgáltatónak? – tette fel a kérdést a siófoki pénzügyi bizottság ülésén Csorba Ottó elnök. Korábban például Balatonföldvárról kapott olyan levelet a Zöldfok-vezető: a települések nem kívánnak semmilyen többletterhet magukra vállalni.

 
Zöldfok: két ítélet és három határozat

A Zöldfok átvállalta anno az uniós hulladékkezelési rendszer önerejének kifizetését az önkormányzatoktól és a 2012-ig teljesített 570 millió forint eszközhasználati díjjal már közel kétmilliárdot fizetett a közösségnek. – Jelen állás szerint a Zöldfok álláspontját, amely szerint jogszerűen tagadta meg a használati díjszámlák kifizetését, eddig két jogerős bírósági ítélet és három határozat támasztja alá – emlékeztetett Szabó Zoltán vezérigazgató a siófoki pénzügyi bizottság ülésén. Azt pedig nem tartja ellentmondásnak, hogy az adóhatóság nemrég arról tájékoztatta Siófokot: gesztorként jogszerűen állította ki a számlákat és fizette be utánuk az áfát. A siófoki jegyző szerint a Zöldfok a szerződésszegő. Vagyis: egyszerre jogos a számlák sztornózása és kiállítása. Sőt: mindkét fél szerződésszegő. A megoldás? Szabó Zoltán azt mondta: egy esetleges jogerős bírósági döntést a Zöldfok nem fog megkérdőjelezni...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!