Közélet

2016.04.14. 13:59

Nem tárgyalta a Somogy megyei közgyűlés a gumifeldolgozó ügyét

Már napirend előtt nagy vihart kavart a tervezett kaposvári gumifeldolgozó ügye a Somogy Megyei Közgyűlésen. Kolber István (DK) azt javasolta, hogy tűzzék napirendre és vitassák meg, hiszen ennél fontosabb téma nincs ma Somogyban.

Kovács Gábor

– Felbolydult a város és környéke, nagy a feszültség és az ellenállás a beruházással szemben, amely környezeti és egészségügyi kockázatokat rejt magában – vélte Kolber István. – A közgyűlésnek vizsgálnia kellene a kérdést, hiszen Taszár, Kaposhomok, Sántos és Szentbalázs, valamint a környező falvak lakóit is érinti. Széleskörű lakossági és szakmai egyeztetés nélkül pár nap alatt meghozni egy ilyen horderejű döntést nem szabad. Megoldásnak azt látjuk, hogy Kaposvár vegye vissza a telket a cégtől, vagy írjon ki népszavazást a létesítményről. A lakossági félelmek és tiltakozás miatt a Homatech Zrt. álljon el a szándékától, vagy készíttessen környezeti hatásvizsgálatot, amelynek eredményéről széleskörűen tájékoztassák a lakosságot!



A közgyűlés szavazott erről az új napirendi pontról, de nem támogatta. Az ellenzéki képviselők (DK, Somogyért,  MSZP és Jobbik) mellette voltak, a Fidesz képviselőinek többsége azonban nemmel szavazott. Érdekesség, hogy három fideszes képviselő, név szerint Balázs Árpád, Holovits Huba és Füstös János azonban tartózkodott...
A gumifeldolgozó ügye ezzel még nem tűnt el a porondról: az interpellációk idején Takács Richárd (Jobbik) fordult a megyei közgyűlés elnökéhez, hogy nézzenek utána, mi zajlik a beruházás kapcsán. Ők megtették, és azt tapasztalták, hogy az érintett területtel együtt nem adtak el véderdőt, csak egy sík, fák nélküli területet találtak a helyszínen. A Jobbik is környezeti hatástanulmányt sürgetett.
– Ez nem a mi illetékességi területünk, és jogkörünk sincs eljárni, de megvizsgáljuk a kérdést, és 15 napon belül választ adunk – mondta Jakó Gergely (Fidesz), aki megemlítette, hogy Bécsben a belváros közepén van egy zárt szemétégető, ami nem okoz problémát. Ott a lakosok a nap 24 órájában kivetítőn olvashatják a levegő és a talaj szennyezettségének adatait. Így is lehet...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!