Közélet

2016.06.21. 14:10

Facebook-per: nem bűnözők a siófoki cikkmegosztók

Nem követtek el bűncselekményt a siófoki Facebook-megosztók – mondta ki Szekszárdi Járásbíróság. Cselekményük a bírói testület szerint nem jogellenes, ez utóbbi hiányzik az ominózus Facebook-írásból is, következésképp a cikk megosztásával sem követhettek el bűncselekményt.

Fónai Imre

Ahogyan megírtuk, Balázs Árpád siófoki expolgármester tizenhét olyan személyt perelt be becsületsértésért, akik megosztottak egy cikket a Facebookon. Az ismeretlen szerzőjű írás egy korábbi, még Balázs Árpád polgármestersége idején nyélbe ütött ingatlanügyletet taglalt. Mivel kezdetben bekapcsolódott az ügybe közvádlóként az ügyészség is, több megosztót rabosítottak, azaz bűnügyi nyilvántartásba vettek a rendőrségen. Az országos visszhang nyomán több mint háromezren osztották már meg az ominózus ingatlanos cikket a Facebookon, de Balázs Árpád a tizenhét elsőként beperelt magánszemélyen kívül többektől nem igényelt elégtételt.



A Szekszárdi Járásbíróságon áprilisban már magánvádas eljárás kezdődött, lévén, hogy idő közben az ügyészség kiszállt a perből. Akkor a siófoki expolgármester úgy nyilatkozott, hogy amennyiben bocsánatot kérnek tőle, úgy a legtöbbektől ezt elfogadja és a feljelentést velük szemben visszavonja. Májusban a bíró arra várt választ, hány megosztó kíván „békülni” Balázs Árpáddal, ám erre senki sem volt hajlandó. A bíróság ezek után határozott most az Facebook-megosztók elleni eljárás megszüntetéséről.

„A sérelmezett Facebook-bejegyzés, mely a vádlottak által megosztásra, azaz híresztelésre került, egy múltbeli, a magánvádló által kiírt pályázattal kapcsolatos kritikai észrevételeket tartalmaz, amelynek kinyilatkoztatásához a bírálat fenti határain belül mindenki jogosult, így ezen cikk egészéből hiányzik a jogellenesség, mert nem tartalmaz olyan becsmérlő és gyarló kifejezéseket, amelyek alkalmasak lehetnének az egyébként közszereplő sértett emberi mivoltának, egyéni becsületének a csorbítására – áll a Szekszárdi Járásbíróság indoklásában. – Balázs Árpád magánvádló, mint volt polgármester, közszereplő alkotmánybírósági határozatok értelmében egyébként is köteles a kritika határait tágabban értelmezni... A bíróság megállapította, hogy a sérelmezett cikk Balázs Árpád közszereplőre vonatkozó állításai nem tartalmaznak olyan sértő, gyalázkodó, kihívó, emberi méltóságot durván sértő kijelentéseket, amelyek megalapoznák a sérelmezett tényállítások jogellenességét”.

A bíróság indoklásában a véleménynyilvánítás szabadságát hangsúlyozza, hozzátéve: ha az értékítéletek esetleg felfokozottak vagy eltúlzóak is, nem minősülnek jogellenes cselekedetnek. Erre tekintettel „a vádlottak feljelentésben körülírt cselekménye nem jogellenes”, ezért ellenük az eljárást a bíróság megszüntette. Az ítélet nem jogerős.

Nem vagyok elégedett - a szerző kommentárja

Nem vagyok elégedett. Azzal igen, hogy a bíróság mindennél előbbre valónak tartotta a véleménynyilvánítás szabadságát, s hogy megvédte a közügyek kritizálhatóságát. Én azonban a siófoki Facebook-ügy első számú kérdésének azt tartom: egy puszta megosztással is bűncselekményt lehet-e elkövetni? Vagyis bármely cikkről, amit meg kívánok osztani, előbb el kéne tudni döntenem (bíróságnak se egyszerű), hogy kimeríti-e a becsületsértés, a rágalmazás büntetőjogi kategóriáját? Szerintem ez nonszensz. Szerintem nem lenne szabad, hogy megengedje a jog, hogy azt is vegzálni-rabosítani lehessen, aki pusztán csak megnyom egy „megoszt” gombot.

A siófoki megosztóknak (jelen állás szerint) az a szerencséje, hogy az általuk megosztott cikk a bíróság szerint nem rágalmaz, nem sért becsületet. Mivel azonban a végzés azt nem mondja ki, hogy a megosztás szabad, továbbra is óvatosan azokkal a Facebook-megosztásokkal! És örüljünk, hogy a „lájk” gombnak még nem lehet büntetőjogi következménye, noha nyilván lenne arra is igény.

A siófoki megosztóknak (jelen állás szerint) az a szerencséje, hogy az általuk megosztott cikk a bíróság szerint nem rágalmaz, nem sért becsületet. Mivel azonban a végzés azt nem mondja ki, hogy a megosztás szabad, továbbra is óvatosan azokkal a Facebook-megosztásokkal! És örüljünk, hogy a „lájk” gombnak még nem lehet büntetőjogi következménye, noha nyilván lenne arra is igény.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!